Taloyhtiöstä energiayhteisö?

Taloyhtiöissä tarvitaan entistä enemmän energiaosaamista ja viitseliäisyyttä pohtia tulevaa. Nöyrästä lämpö- ja sähkölaskun maksajasta voi tulla omavarainen energian tuottaja. Taloyhtiöt ovat erilaisia, ja oma yhtiö on tunnettava hyvin ennen kauaskantoisia päätöksiä energiaremonteista. 

Maalämpöä vai uusiutuvilla tuotettua kaukolämpöä? Aurinkopaneelit katolle vai vihreän sähkön ostoa? Lämmön talteenotto poistoilmasta vai viemäristä? Uudet ikkunat vai kattoremontti? Vai kaikkea tätä?

Yhden osan osaoptimointi ei yleensä pidemmän päälle kannata, sanoo tekniikan tohtori Piia Sormunen. Kuva: TUNI

– Taloyhtiön on syytä teettää taloyhtiön kuntotutkimus sekä rakennuksesta että sen talotekniikasta, sillä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Yhden osan osaoptimointi ei yleensä pidemmän päälle kannata, sanoo tekniikan tohtori Piia Sormunen, joka on talotekniikan Industry Professor Tampereen yliopiston rakennetun ympäristön tiedekunnassa. Sormusen osaamisen ytimessä ovat rakennetun ympäristön energia­tehokkuus, vähähiilinen rakentaminen ja rakentamisen elinkaarikonsultointi.

– Laajassa kuntotutkimuksessa paneudutaan syvällisesti talon rakenteisiin ja talotekniikan toimintaan. Jos taloyhtiössä ei haluta investoida kattavaan kuntotutkimukseen, voidaan tehdä kevyempi versio eli kuntoarvio, jolla saadaan selville rakennuksen korjaustarve ja huollon laatu. 

Sormunen muistuttaa, että taloyhtiön täytyy olla tarkkana, keiden kanssa ryhdytään korjaushankkeiden suunnitteluun ja toteutukseen. Hyvä asiantuntija on toiminut pitkään alalla, ja hänellä on lista onnistuneita referenssikohteita. 

– Kyllä heitä jo alkaa löytyä, Piia Sormunen toteaa.

Kun kuntotutkimukseen tai kuntoarvioon on saatu mukaan ammattilainen, hänellä on Sormusen mukaan tietoa hyvistä palvelun­tuottajista juuri kyseiseen taloyhtiöön.

– On olemassa hyviä ja huonoja palveluntuottajia, ja joskus taloyhtiötä johdetaan harhaan tekemään investointeja, jotka pitkällä tähtäimellä eivät ole kiinteistön arvon kannalta järkeviä, Sormunen sanoo. 

Hyväkään ratkaisu ei sovi kaikille

Kuntotutkimuksesta ja kuntoarviosta syntyy toimenpidesuosituksia, joiden pohdintaan tarvitaan asiantuntijan apua.

– Voi olla, että suositellaan lämmitysmuodon muutosta. Asiantuntija tekee sen objektiivisesti: mikä on juuri tälle taloyhtiölle paras ratkaisu, Piia Sormunen sanoo.

Energia-ala on murroksessa, jonka taloyhtiötä auttava asiantuntija tunnistaa.

– Ennen energian käyttäjät ja tuottajat olivat erillään. Hiilineutraaliustavoitteiden myötä taloyhtiöstä voi tulla energian tuottaja, osa koko energiajärjestelmää. Taloyhtiössä voidaan esimerkiksi tuottaa ja varastoida aurinkosähköä ja aurinkolämpöä ja myydä niitä verkkoon, Sormunen kertoo.

– Taloyhtiössä tehtävät saneeraukset täytyy toteuttaa niin, että ne ovat muuntojoustavia ja integroitavissa tulevaisuuden kaksisuuntaiseen energiaverkkoon.

Maa- ja muut lämpöpumput ovat nyt suosittuja myös rivi- ja kerrostalojen lämmitykseen ja jäähdytykseen.

– Lämpöpumppu on usein oikea ratkaisu, mutta alalla on ollut villiä länttä, kun pumppu on mitoitettu sen mukaan, kuinka monta porareikää mahtuu tontille, eikä sen mukaan, mitä taloyhtiö tarvitsee, Sormunen toteaa.

– Myös kaukolämpö voi olla järkevin ratkaisu. Kannattaa ottaa paikallinen kaukolämpöyhtiö mukaan keskusteluihin, löytyy varmasti ratkaisuja. Kaikissa keskusteluissa asiantuntija toimii taloyhtiön edunvalvojana.

– Parhaat energiaratkaisut eivät aina ole taloyhtiön kokoisia. Energiatehokkaat alueelliset ratkaisut ovat tulevaisuutta, Piia Sormunen sanoo.

Kohti parempaa

Taloyhtiöiden ei Piia Sormusen mukaan tarvitse pelätä energiamurrosta.

– Energiamurroksessa taloyhtiöt ovat saama­puolella, kun kokonaisuus otetaan paremmin haltuun. Taloyhtiölle on luvassa parempi sisä­ilmasto, parempi asumismukavuus, tasaisempi lämpötila ympäri vuoden, pienemmät huolto­kustannukset. Samalla saadaan pienempi hiilijalanjälki.

– Energiamurros on taloyhtiölle mahdollisuus parantaa omaa asumista samalla, kun korjausvelka poistetaan järkevästi. Katsotaan tulevaisuuteen, tehdään järkevät toimenpiteet ja saadaan kulut alas, Sormunen sanoo.

Piia Sormusen mukaan kiinteistö- ja energia-ala luovat edellytyksiä, joilla taloyhtiöt pääsevät ottamaan harkitun energialoikan hiilettömään tulevaisuuteen.

– Tutkimustyötä tehdään paljon. Siitä saadaan yhteinen ymmärrys ja voidaan rakentaa kokonaisvaltaisia palveluja.

Teksti: Jaana Ahti-Virtanen