Kuva: h2cluster.fi

Sweco suunnittelee P2X:n vetylaitoksen

Sweco suunnittelee P2X:n vihreän vedyn teollisen mittakaavan tuotantolaitoksen, joka tulee Harjavallan Suurteollisuuspuistoon. Sweco on tehnyt myös laitoksen toteutettavuussuunnitelman. 

Kuva: h2cluster.fi

Power-to-X-teknologiaan perustuva, kapasiteetiltaan 20 megawatin laitos mahdollistaa uusiutuvan sähkön varastoimisen polttoaineeksi vetyyn. Vety tuotetaan elektrolyysin avulla vedestä tuulivoimalla.

–Ilmastotavoitteiden saavuttaminen ei onnistu ilman vetyä. Vetytalous käytännössä mahdollistaa hyvinvointiyhteiskunnan säilymisen päästöttömässä maailmassa, sanoo P2X Solutionsin toimitusjohtaja Herkko Plit.

– Olen äärimmäisen iloinen, että juuri luottamus Swecon perusteelliseen suunnittelutyöhön painoi P2X Solutionsin valintapäätöksessä, ja että hyvin alkanut yhteistyömme saa jatkoa. Asiantuntijoillamme on laaja-alaista kokemusta ja osaamista vedyn tuotantoon, varastointiin ja siirtoon liittyvistä hankkeista Suomesta että Euroopasta. Siirtymä kestävään yhteiskuntaan vaatii rohkeaa yhteistyötä, kiertotaloutta, joustavan energiajärjestelmän, uusiutuvia energialähteitä ja toimivan vetytalouden, toteaa teollisuustoimialan toimialajohtaja Erik Skogström Swecolta.

Sweco on kansallisen vetyklusterin jäsen, jonka tavoitteena on edistää vetyyn liittyvän liiketoiminnan, viennin ja työpaikkojen syntymistä Suomeen.