Kuva: AVIA Real Estate

Suomen suurin hotelli on valmistunut

Helsinki-Vantaan lento­terminaalin yhteyteen rakennettu Suomen suurin hotelli­kokonaisuus on valmistunut ja se luovutettiin operaattori Strawberrylle toukokuun puolivälissä. Asiakkaille hotelli avaa ovensa kesäkuun ensimmäisenä päivänä. Uusi hotelli­kokonaisuus vahvistaa alueen asemaa kansain­välisen matkailun ja yritys­toiminnan solmukohtana.

Kuva: AVIA Real Estate

AVIA Real Estaten kehittämä ja omistama hotelli­kokonaisuus on osa pitkä­jänteistä työtä lentokenttä­kaupungin kehittämisessä. Yrityksen toimitus­johtaja Ilkka Pitkänen kertoo, että hotellin sijainti on yli­voimainen, ja se palvelee matkailijoiden lisäksi Aviapoliksen yrityksiä.

– Hotellista on suora sisäyhteys terminaaliin sekä lento­kentän juna-asemalle. Kokonaisuudessa on 716 huonetta ja useita ravintoloita sekä lukuisia kansain­välisen mitta­puun kokous- ja konferenssi­tiloja, joista on puutetta sekä Vantaalla että koko pääkaupunki­seudulla. 12:nnen kerroksen cocktail­baarista povataan uutta elämys­kohdetta, jonne kannattaa tulla vierailemaan kauempaakin ihastelemaan ainut­laatuisia näkö­aloja juoman tai ruuan parissa.

Pitkänen on tyytyväinen, että suurhanke on saatu maaliin. 
– Tämä on alueen toiseksi suurin investointi heti terminaalin jälkeen. On ollut todella innostavaa olla viemässä näin merkittävän koko­luokan hotelli­hanketta eteenpäin. Matkan varrelle on mahtunut valtavasti onnistumisia, mutta myös paljon haasteita. Projektin aloitus viivästyi koronan takia, ja koko Eurooppaa koskettaneet kriisit ovat vaikuttaneet myös meidän projektiimme.

Omat haasteensa projektiin toi hotellin rakentaminen kiireisen lentokenttä­alueen ytimeen. Lisäksi hotellin tontin alla sijaitsee kehä­radan jatkuvasti toiminnassa ollut juna-asema. Hotelli­hankkeen projekti­päällikkö Tuomas Taskula kertoo, että projektin aikana on tullut tutuiksi lentokenttä­alueella toimimisen erityis­piirteet ja rajoitukset. 

– Kiinteistön tilavuus maksimoitiin ja esimerkiksi vesi­katon harja­rakenne muotoiltiin kaltevaksi niin, että se myötäilee kiito­tieltä vinossa kulmassa nousevaa lentoesterajapintaa.

AVIA Real Estate ja Skanska alle­kirjoittivat hotellin urakka­sopimuksen kesäkuussa 2021, ja rakennus­työt alkoivat saman vuoden lokakuussa. Hankkeen pääsuunnittelijana toimi Arkkitehtitoimisto SARC.