Stadionin peruskorjaukselle kansainvälinen tunnustus betonirakenteista
The International Federation for Structural Concreten neljän vuoden välein myöntämä Outstanding Concrete Structures (AOS) -palkinto on tullut ensimmäistä kertaa Suomeen, Olympiastadionin peruskorjaukselle.
Rakennukset-kategorian voitosta kilpaili tänä vuonna yli 80 rakennusta ympäri maailmaa. Olympiastadion jakoi tunnustuksen Tokiossa sijaitsevan jätteenkäsittelyä ja kierrätystä harjoittavan Rever Holdings Corporationin pääkonttorin peruskorjauksen kanssa.
Kisan ehdokkaista arvioidaan suunnittelun lähtökohdat sisältäen estetiikan ja detaljisuunnittelun, rakennuskäytännöt ja työn laatu, suunnittelun ja rakentamisen ympäristönäkökulmat, rakenteellinen kestävyys ja kestävän kehityksen huomioiminen sekä kohteen positiivinen vaikutus betonirakentamisen kehitykseen ja edistämiseen, kertoo Sweco.
Uudistuneen Olympiastadionin maanalaisiin ulkotiloihin, museoon ja A-katsomoon sekä rakenteiden vahvistamiseen käytettiin yhteensä 32 500 kuutiota betonia, uudistettuun julkisivuun suomalaista puuta verhoilulautana yli 100 kilometriä ja uuteen katsomokatokseen kolme miljoonaa kiloa terästä.
– Olympiastadion on kokonaisuudessaan erinomainen esimerkki rakentamisen kestävästä kehityksestä, kun kesäkuussa 1938 avattu stadion on uudistettu kansainväliset vaatimukset täyttäväksi nykyaikaiseksi monitoimistadioniksi, jossa betoni on merkittävässä osassa. Uudistamisen rakennesuunnittelun ja betonityön laadukas toteutus on antanut mahdollisuudet koko stadionin monimuotoiselle toiminnalle, sanoo Olympiastadionin johtaja Ari Kuokkanen.
– Uudistettu Olympiastadion – ihmisen kokoinen monumentti keskellä kaupunkia – on elinkaarikestävää Olympia-arkkitehtuuria kertakäyttörakentamista vastaan. Toimiva ja elämyksellinen kokonaisuus, jossa uusi ja vanha, toiminnoista lähtevä arkkitehtuuri sekä betoniset rakenteet, täydentävät toisiaan aina detaljtasolle saakka, toteaa peruskorjauksen arkkitehtina toiminut Kimmo Lintula K2S Architectsilta.
– Nyt peruskorjattujen ja laajennettujen osien betonirakenteiden pitkä käyttöikä on ollut tärkeä suunnittelutavoite. Olemme yhteistyöllä mahdollistaneet stadionimme historian jatkumisen uudistuneena monitoimiareenana pitkälle tulevaisuuteen ja olen palkinnosta erittäin otettu, Swecon asiantuntijapalveluiden toimialajohtaja Jaakko Yli-Säntti sanoo.
Palkinnon saivat yhteisesti hankkeen tilaaja Stadion-säätiö, rakennuttajatehtävistä vastannut Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala, projektinjohtourakoitsijana toiminut Skanska, pää- ja arkkitehtisuunnittelun tehnyt työyhteenliittymä Arkkitehtitoimisto K2S ja Arkkitehdit NRT sekä korjausrakenne- ja rakennesuunnittelusta vastannut Sweco.