Synteettisen metanolin valmistukseen käytettäisiin vihreää vetyä ja kuvassa olevan Finnsementin tehtaan hiilidioksidipäästöjä. Kuva: St1

St1:lle synteettisen metanolin pilottilaitos Lappeenrantaan?

Energiayhtiö St1 suunnittelee Suomen ensimmäistä synteettisen metanolin tuotantolaitosta Finnsementin tehtaan yhteyteen Lappeenrantaan Ihalaisen kaivosalueelle. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt 35,4 miljoonan euron rahoituksen St1 Power-to-Methanol Lappeenranta -hankkeelle. Rahoitukseen tarvitaan vielä EU:n komission hyväksyntä.

Synteettisen metanolin valmistukseen käytettäisiin vihreää vetyä ja kuvassa olevan Finnsementin tehtaan hiilidioksidipäästöjä. Kuva: St1

St1:n mukaan hanke etenee investointipäätösvaiheeseen, kun liiketoimintasuunnitelma ja kaikki lupien edellyttämät suunnittelu- ja vaikutusten arviointiprosessit ovat saatu päätökseen. Parhaimmillaan tuotantolaitos voisi olla toiminnassa 2026.

Valmis laitos tuottaisi noin 25 000 tonnia synteettistä metanolia vuodessa. Hankkeen työllistävä vaikutus rakennusaikana on arviolta 250 henkilötyövuotta, ja uusia pysyviä työpaikkoja sen myötä syntyy yli 20.

St1 on tutkinut LUT-yliopiston kanssa synteettisen metanolin valmistusta, ja se on todettu potentiaaliseksi ja toteuttamiskelpoiseksi konseptiksi. LUT jatkaa osana hankkeen kehitysyhteistyötä.

Lappeenrannan synteettisen metanolin tuotantolaitos käyttäisi raaka-aineina Finnsementin tehtaan kalkkikivestä peräisin olevia hiilidioksidipäästöjä ja vihreää vetyä, joka tuotetaan elektrolyysiprosessilla käyttäen tuulisähköä sekä vettä. Synteettinen metanoli syntyy hiilen ja vihreän vedyn yhdistävässä synteesiprosessissa. Synteettisen metanolin tuotantoprosessista syntyvä hukkalämpö hyödynnettäisiin Lappeenrannan Energian kaukolämpöverkossa.

Tässä hankkeessa tuotettava synteettinen metanoli menisi St1:n oman jakeluverkoston kautta suoraan meriliikennekäyttöön, ja sitä voidaan hyödyntää myös liikennepolttoaineissa korvaamassa fossiilisia komponentteja käyttäen olemassa olevaa logistiikka- ja jakeluverkostoa.

– Synteettisten polttoaineiden pohjoismainen markkina kasvaa huomattavasti lähivuosina. Pilottihankkeemme aikataulu mahdollistaisi Suomen pääsyn ensimmäisten teollisten käyttöönottojen aaltoon, ja siten myös synteettisen metanolin markkinoiden luomiseen ja ratkaisujen skaalaamiseen. Hanke tuo merkittävää osaamista mukana oleville toimijoille, ja sitä tullaan hyödyntämään myös muiden Power-to-X -hankkeiden edistämisessä. Olemme hyvin iloisia, että Lappeenrannan kaupunki sekä muut paikalliset toimijat ovat kanssamme täysillä mukana tässä hankkeessa, St1:n Energiamurroksen liiketoimintajohtaja Riitta Silvennoinen sanoo.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail