SRV rakentaa Kansallismuseon lisärakennuksen

SRV ja Senaatti-kiinteistöt ovat sopineet Kansallismuseon lisärakennushankkeesta. Kärkihankeallianssimallilla toteutettavan hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 55 miljoonaa euroa, josta SRV:n urakan osuus on noin 45,6 miljoonaa euroa. Rakentamisen on tarkoitus alkaa syksyllä 2022.

Hankkeessa toteutetaan vuonna 1910 valmistuneen Kansallismuseon yhteyteen lisärakennus, jonka laajuus on noin 5700 kerrosneliötä. Alle tuhat kerrosneliötä sijaitsee maan päällä ja muut tilat maan alla kahdessa tasossa. Laajennuksen arkkitehtisuunnittelun tekee JKMM Arkkitehdit.

Kehitysvaiheen aikana haetaan yhteisesti osapuolten kanssa lopulliset tekniset toteutusratkaisut. Erityishuomiota kiinnitetään rakennuksessa mahdollisimman vähähiilisten ratkaisujen toteuttamiseen. 

Hankkeen rakennustyöt on suunniteltu käynnistyväksi syksyllä 2022, ja lisärakennus valmistuu kesällä 2025. Uusi museokokonaisuus avataan tammikuussa 2026.

– SRV:llä on pitkät perinteet kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kiinteistöjen uudistamisesta ja kehittämisestä vastaamaan tulevaisuuden tarpeita. Lähdemme jälleen innolla uuteen merkittävään hankkeeseen toteuttamaan suomalaisten kansallisaarteen Kansallismuseon uudisosaa. Suunnittelussa ja toteutuksessa tullaan huomioimaan kestävät ja vähähiiliset ratkaisut. Parhaillaan luomme Helsingin keskustaan Lasipalatsinaukiolle myös Kulttuurikasarmin uudistusta ja toteutamme Kansallisteatterin sekä Snellmanian peruskorjausta, kertoo SRV:llä hankkeesta vastaava yksikönjohtaja Marko Räisänen.

– Hanke toteutetaan Senaatin kärkihankeallianssimallilla, jonka olemme kehittäneet erityisen vaativien rakennushankkeidemme toteuttamiseen. Lähdemme yhteistyössä SRV:n ja muun hankeorganisaation kanssa kehittämään hanketta, jotta tilaajan hankkeelle asettamat tavoitteet saavutetaan parhaalla mahdollisella lopputuloksella, toteaa Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Jukka Lallo.