Skanskan 2+1-mallissa vanhemmat ammattilaiset pääsevät siirtämään oppejaan nuorille arjen työtehtävien lomassa.

Skanskan 2+1-valmennusmalli on valittu työelämäpalkinnon finaaliin

 

Skanskan 2+1-mallissa vanhemmat ammattilaiset pääsevät siirtämään oppejaan nuorille arjen työtehtävien lomassa.

Finaaliin valittiin yhdeksän työpaikkaa, joiden keinot on koottu työelämän uudistamisen resepteiksi. Työelämäpalkinnon finalistit palkitaan 9.5. järjestettävässä Tahdonvoimaa työhyvinvointiin -tapahtumassa.

Tunnustuspalkinto myönnetään työpaikoille, joiden toimintatavat ovat edistäneet elinikäistä oppimista, osaamisen kehittämistä, työssä jaksamista ja siten pitkiä työuria. Palkinnon teemana on tänä vuonna tahdonvoima, jota tarvitaan jotta työyhteisöt löytävät parhaat tavat toimia keskellä työelämän murrosta.

Finaaliin valittu Skanskan 2+1-valmennusmalli on nykypäivän mestari-kisällimalli, jolla Skanska on onnistunut pidentämään sekä nuorten että vanhempien ammattilaisten työuria. Skanskan Tampereen yksikössä pilotoitua mallia olivat Skanskan lisäksi kehittämässä Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto VAAO, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, Rakennusliitto, Rakennusteollisuus RT ry ja Aalto-yliopisto.

”Skanskan 2+1-malli tarjoaa käytännön toimintatapoja siihen, kuinka työuria voidaan pidentää, kun kiinnitetään huomiota työuran molempiin päihin eli sekä nuoriin että työuran loppupäässä työskenteleviin. Voimme hyödyntää alan konkareiden osaamista ja siirtää käytännön taitoja ja hiljaista tietoa nuoremmille. Samalla eri sukupolvien välinen yhteistyö lisääntyy, ja eri-ikäisten näkökulmat ja ideat kehittävät työyhteisöä”, kertoo Skanskan henkilöstöjohtaja Kirsi Mettälä.

Skanskan 2+1-malli yhdistää ammatillisen koulutuksen ja työssä oppimisen. Oppilas suorittaa kaikki teoreettiset opinnot kahden ensimmäisen vuoden aikana ja työskentelee rakennustyömaalla harjoittelussa ja kesätöissä. Kolmantena vuonna hän aloittaa oppisopimuskoulutuksen työmaalla.

”Mallin kehittäminen lähti ruohonjuuritason tarpeesta; näimme käytännön haasteena työmaiden ammattimiesten eläköitymisen ja työelämästä poisjäämisen. Ratkaisevaa oli Skanskan Pirkanmaan työmaaorganisaation sekä luottamusmies Heikki Qvickin innostus ja sitoutuminen. Tärkeä tekijä taustalla on rakennusalan vaikuttajajärjestöjen Rakennusliiton ja Rakennusteollisuus RT:n aktiivisuus ja tuki sekä kaikkien mukana olleiden toimijoiden halu kehittää työelämän käytäntöjä”, sanoo henkilöstöjohtaja Kirsi Mettälä.

Työelämäpalkinnon myöntää Työelämäpalkinnon rahasto ja palkinnon suojelijana toimii tasavallan presidentti. Työelämäpalkinnon rahaston ovat perustaneet sosiaali- ja terveysministeriö ja Sitra ja sen johtoryhmään kuuluu myös Työsuojelurahaston edustaja. Palkinto on myönnetty tätä ennen neljä kertaa.

Yleisöllä on mahdollisuus äänestää innostavinta reseptiä ja työpaikkaa. Yleisöäänestys on auki 20.4.–3.5. osoitteessa www.tyoelamapalkinto.fi.

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy:n liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2016 oli noin 946 miljoonaa euroa ja henkilöstöä oli vuoden lopussa 2 018.