SF- Teli

Toimitusjohtaja Martti Tepponen esittelee ylpeänä kirkkomaisen korkeaa, avaraa myymälää, mutta muistuttaa samalla, että Disa’s Fish -myymäläketjua pyörittävän Kuusisen Kala Oy:n päätoimialat ovat tukkukauppa ja kalanjalostus.

Maaliskuussa avattu tukkuterminaali palvelee myös yhtiön muita toimipaikkoja. Kuusisen Kalalla on tuotantolaitos Loviisan Tesjoella sekä myymälät Ahvenkoskella, Tesjoella ja Nuijamaalla.

 

Ensin tehtiin piha

Tukkuterminaalin on rakennuttanut SF-Teli Oy, jonka omistajiin myös Martti Tepponen kuuluu. Rakennuksen kokonaispinta-ala on noin 5 000 neliömetriä. Halli on rakennettu teräsbetonipaalujen päälle entiselle kaurapellolle.

Tukkuterminaalin perustuksia alettiin juntata paikoilleen elokuussa 2011, ja samaan aikaan alkoi piha-alueen rakentaminen. 16 000 neliömetrin laajuinen asvaltoitu pysäköintialue ja rakennusta kiertävät kulkuväylät valmistuivat jo viime syksynä.

– Yrittäjä halusi avata myymälän ennen pääsiäistä, joten pihatöitä ei voitu jättää kevääseen, kertoo rakennuttajakonsultti Pekka Salla Insinööritoimisto Siluc Oy:stä.

Suunnitteluun ja rakentamiseen käytettiin 11 kuukautta. Aikataulu oli tiukka, mutta se piti!

 

Tukkuterminaali valmistui 150 päivässä

Varasto ja erilaiset kylmätilat vievät hieman yli puolet terminaalirakennuksen sisätiloista. Varaston jatkona on 300-neliöinen katettu lastauslaituri.

Myymälän pinta-ala jää alle kaavamerkinnän edellyttämän 2 000 neliömetrin enimmäisalan. Rakennuksen julkisivun puoleisessa päädyssä toimii ravintola.

Kylmiötiloja lukuun ottamatta ovat kaikki sisätilat yli kuusi metriä korkeita.

Rakennuksen poikki rakennettu kylmiörivistö erottaa myymälän ja varaston toisistaan. Jäähdytettäviä tiloja on yli 500 neliötä. Niiden päälle on rakennettu toinen kerros.

Yläkerrassa on kymmenkunta toimistohuonetta, henkilökunnan sosiaalitilat, kokoushuoneita sekä lämmön ja ilmastoinnin konehuone.

 

Maakaasulämmitys, oma muuntamo

Koska maakaasulinja kulkee Mustolan teollisuusalueen reunalla, oli luonnollista valita tukkuterminaalin lämmönlähteeksi maakaasu. Myös kaikki kylmälaitteiden tuottama lämpö otetaan talteen ja käytetään muun muassa veden lämmitykseen.

Tukkuterminaalilla on oma 1250 KVA:n muuntamo.

– Kylmälaitteita on niin paljon, että oma muuntamo tarvitaan. Sähkötöissä oli muutenkin tavallista enemmän haastetta, sillä toisin kuin marketeissa yleensä, kaikki myymälänpuoleiset vedot naamioitiin, kertoo Pasi Heinonen Karelplan Oy:stä. Kylmäkalusteet on toimittanut Norpe.

Myös turvatekniikkaa on runsaasti: paloilmoittimia, rikosilmoittimia, kulunvalvontalaitteisto sekä 76 silmällä tarkkaileva tallentava kameravalvonta.

 

Ei mikään rivimarket

Myymälän hulppea sisäkorkeus määräytyy terminaali- ja varastotilojen perusteella.

– Oli taloudellisempaa rakentaa kauttaaltaan samankorkuinen rakennus kuin tehdä myymälästä matalampi, kertoo Martti Tepponen.

Tepponen ei myöskään halunnut myymälästään perusmarkettia, vaan erilaisen ja näyttävän.
Arkkitehti Anders Hedman Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki Oy:stä on yhdistänyt toimialaan ja luontoon liittyviä elementtejä rakennuttajan toivomusten mukaan.

– Ulkoseinien sininen viittaa veteen ja noudattaa yrityksen logon värejä. Kantavat rakenteet ovat puuta. Isoilla liimapuurakenteilla saatiin näyttävyyttä myös sisätiloihin, kertoo Hedman.

Liimapuurunko ja kattoelementit tilattiin tuoteosakauppana Finnforestilta. Kuusisahatavarasta valmistetut liimapuurakenteet ja muut näkyvät puupinnat on käsitelty kuultomaalilla, joka hidastaa puun tummumista.

 

Katse kääntyy kalatiskiin

Käynti myymälään on terminaalirakennuksen idänpuoleisella sivulla. Sen ylle on rakennettu koko sivun mittainen, osittain läpinäkyvä katos, jota teräspalkit kannattelevat.

Kirkkaan oranssit ovenpielet erottavat ravintolan ja myymälän sisäänkäynnit sinisestä seinästä. Pääsisäänkäynnin tuulikaapissa on iso pyöreä ikkuna, josta avautuu herkullinen näkymä suoraan kalatiskiin.

Muuten tukkuterminaalirakennuksessa on vähän ikkunoita. Lasipintaa on rakennuksen itäseinällä sisäänkäyntien ympärillä sekä yläkerran toimistotiloissa.
Nuijamaantien puolelle sijoittuvan ravintolan koko ulkoseinä on UV-suojattua ikkunaa. Ravintolan sisäänkäynnin tuntumassa on osittain katettu pyöreä pergola.

 

Näköä liimapalkkirakenteista

Avaran myymälän katto kohoaa liimapuupalkkien varassa yli kuuden metrin korkeuteen. Pystypalkkeihin kiinnitetyt ”ruoteet” eivät ole kantavia, vaan ne on lisätty näköä antamaan.

Lautasmaisia valaisimia on ripustettu yksittäin katkaisemaan loisteputkirivistöjä. Niitä on paljon, ja ne antavat pehmeän valon. Marketeissa yleisesti käytettyä nk. prisma-ristikkoa ei Disa’s Fishin myymälään haluttu.

Myymälän betonilattia on pinnoitettu vaalealla epoksimassalla. Saumaton lattia kestää kulutusta ja on helppo pitää puhtaana.

 

Elementtivalinnat nopeuttivat rakentamista

Rakennuksen ulkoseinät on tehty peltivillaelementeistä. TPE Spirit Oy toimitti elementit Mustolaan sinisiksi maalattuina.

Yläpohjat rakennettiin elementeistä, joissa on vesieristeet ja yksikertainen huopakate valmiina. Kattoon lisättiin toinen kerros huopaa paikan päällä.

– Elementtivalinnoilla nopeutettiin rakentamista, jotta talotekniikan aikatauluihinkin jäisi hieman pelivaraa, sanoo pääurakoitsijana toimineen Lemminkäinen Talo Oy:n projektipäällikkö Pauli Paajanen.

Talotekniikkatyöt alistettiin pääurakoitsijalle. Sivu-urakoista vastasivat YIT Kiinteistötekniikka Oy, Ilmastointiasennus Partanen Oy ja sähkötöistä Quattroservices Kaakkois-Suomi Oy.
Kaikissa urakoitsijavalinnoissa oli tärkeää, että resurssit varmasti riittävät, sillä aikataulusta ei ollut varaa lipsua, sanoo Paajanen.

 

Työt tehtiin pääosin paikallisin voimin

Tukkuterminaalin pääurakoitsijana toimi Lemminkäinen Talo Oy. Rakennesuunnittelusta vastasi Pöyry Finland Oy Lappeenrannan toimisto.

Lappeenrantalainen Karelplan Oy laati sähkösuunnitelmat, Lappeenrannan LVI-Tekniikka Oy suunnitteli LVI-ratkaisut, lappeenrantalainen STP Painting Oy pinnoitti lattiat ja maarakennustöistä vastasivat Läänin Kuljetus Oy:n paikalliset urakoitsijat.

Piha-alueen laatoitukset ja istutukset ovat lappeenrantalaisen Peltolan Piha Oy:n käsialaa.

Ainoa ulkomaalainen urakoitsija oli tallinnalainen yritys, joka toteutti rakennuksen ulkopuoliset teräsrakenteet.

– Siihen ei löytynyt paikallisia tekijöitä, kertoo Pauli Paajanen.

Hänen mielestään suunnittelijat ja rakentajat suoriutuivat tehtävistään hienosti.

 

Tiukka aikataulu piti täydellisesti

Tukkuterminaalin ensimmäinen suunnittelukokous pidettiin huhtikuussa 2011, ja jo elokuussa tontilla aloitettiin maanrakennustyöt. Siinä välissä hoidettiin kaavamuutos, sillä tontti oli alun perin kaavoitettu teollisuusalueeksi.

Rakennusluvan saaminen kesti, vaikka kaupunki mielellään vuokrasikin tontin uudelle yrittäjälle, kertoo rakennuttajakonsultti Pekka Salla.

 

Ohittamaton liikepaikka

Kuusisen Kala Oy:n tukkuterminaali ja Disa’s Fish -myymälä sijaitsevat Nuijamaantien varressa, vajaan 10 kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta. Vastakkaisessa suunnassa, niin ikään vajaan 10 kilometrin päässä, sijaitsee Suomen vilkasliikenteisin rajanylityspaikka, Nuijamaan raja-asema.

Vuonna 2011 Nuijamaan raja-aseman kautta kulki yli 3 miljoonaa ihmistä. Varovaisenkin arvion mukaan kalaa rakastavat venäläiset vievät mukanaan kotiin satoja tonneja kalaa.

– Vanha Lappeenrannan-myymälämme on toiminut Nuijamaalla vuodesta 2006. Se vain kävi liian ahtaaksi eikä tontilla ollut laajentamisen mahdollisuuksia, kertoo toimitusjohtaja Martti Tepponen.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kuule miten voit kasvattaa rakennusalan myyntiäsi ja markkinoida tehokkaammin palveluidemme avulla

Antamalla yhteystietosi voimme olla sinuun yhteydessä tuotteisiimme liittyen. Lue lisää tietosuojasta tästä.