Havainnekuva: VAV Asunnot

Retiisikujalle vähähiilisiä betonielementtejä

Fira rakentaa Vantaan Hiekkaharjuun VAV Asunnot Oy:n Ara-ehdot täyttävän Retiisikuja 2 -kohteen, jonne Lujabetoni toimittaa vähähiiliset betonielementit. Se tarkoittaa näiden tuotteiden osalta Lujabetonin mukaan jopa 40 % pienempiä hiilidioksidipäästöjä.

Havainnekuva: VAV Asunnot

Suomen Betoniyhdistyksellä on vähähiilisyysluokitus ja -laskuri valmisbetoneille, ja vastaava luokitus ja laskuri on tänä syksynä tulossa elementtibetoneille. Lujabetonin mukaan sillä on vähähiilisyyssertifikaatti valmisbetoneilleen ja uuden luokituksen myötä sertifioidaan myös Lujabetonin betonielementit.

VAV Asunnot Oy:n Retiisikuja-kohteen rakentamisessa noudatetaan tiukkoja ympäristövaatimuksia materiaalivalinnoista energialuokkaan.

– VAV Asunnot Oy on asettanut Retiisikujan hankkeelle tavoitteeksi vähähiilisten ratkaisujen tutkimisen ja hankkeen hiilijalanjäljen pienentämisen tavanomaista rakentamista alemmalle tasolle. Vähähiilisyystavoitteiden lisäksi hankkeelle haetaan myös Joutsenmerkkiä. Lujabetonin vähähiiliset ratkaisut ovat tärkeässä asemassa sekä hiilijalanjäljen pienentämisessä että Joutsenmerkki-tavoitteiden saavuttamisessa, Firan projektipäällikkö Juho-Pekka Koski toteaa.

Lujabetonin mukaan kaikki sen kohteeseen toimittamat betonielementit, ontelolaatat ja hormielementit täyttävät Joutsenmerkki-vaatimukset.

– Vähähiilibetonin kehitystyössä olemme kehittäneet keinoja sementin osuuden pienentämiseen betonista. Korvaavia raaka-aineita testaamalla ja reseptiikkaa hiomalla olemme päässeet optimitilanteeseen, jossa pienennämme betonin hiilijalanjälkeä vaikuttamatta tuotantoprosessiin, Lujabetonin kehityspäällikkö Olli Voutilainen sanoo.

– Käyttämällä vähähiilisiä betonielementtejä rakennushankkeissa voidaan merkittävästi vähentää rakennusten elinkaaren aikaista hiilijalanjälkeä ja samalla edistää kestävää kehitystä ja ilmastonmuutoksen torjuntaa, Voutilainen toteaa.