Helsingissä on maan parhaat mahdollisuudet saavuttaa arjen palvelut 15 minuutin säteellä. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Ramboll selvitti: Helsinki, Turku ja Tampere ovat elinvoimaisimmat kaupungit

Rambollin luoman LIVCY-konseptin kuntatason elävyysindeksin mukaan Helsinki tarjoaa asukkailleen parhaat mahdollisuudet saavuttaa arjen palveluitaan 15 minuutin säteellä. Myös Turussa, Tampereella, Espoossa ja Vantaalla palvelut ovat hyvin saavutettavissa. Pienemmistä kaupungeista Kerava, Järvenpää, Hyvinkää, Raisio ja Riihimäki ovat elinvoimaisimpia. 

Helsingissä on maan parhaat mahdollisuudet saavuttaa arjen palvelut 15 minuutin säteellä. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Rambollilla on kehitetty konsepti, jonka avulla voidaan mitata ja vertailla kuntien ja kaupunkien elävyyttä ja sitä, miten hyvin 15 minuutin ajatus toteutuu Manner-Suomen kaupungeissa. LIVCY on Rambollin kehittämä mitattavaan tietoon perustuva sovellus ja palveluportaali, jonka avulla voi tarkastella kaupunkialueiden elävyyttä kunta-, postinumero- ja korttelitasolla. Mitä lähempänä palvelu sijaitsee, sitä enemmän kaupunki saa pisteitä. 

Tarkasteluteemoja ovat kaupalliset palvelut, koulutus- ja terveyspalvelut, liikkuminen, kulttuuri, viher- ja virkistysalueet sekä liikunta.

– Indeksin taustana on 15 minuutin kaupungin ajatus, eli kaikki olennaiset palvelut ovat saavutettavissa tuossa ajassa, kävellen tai polkupyörällä. Kävely on tasa-arvoinen liikkumisen muoto, kertoo Rambollin kaupunki- ja hankekehityksen palvelupäällikkö Eero Salminen

Elävyysindeksin mittausten mukaan suurista, yli 50 tuhannen asukkaan kaupungeista ovat Helsinki, Turku, Tampere, Espoo ja Vantaa elinvoimaisimmat. Oulu sen sijaan ei yllä kärkisijoille. 

– Tätä selittää Oulun rakenne, kuntaliitosten myötä Ouluun kuuluu myös maaseutualueita. Kun tilastoruutu tarkennetaan Oulun keskustaan, se on yhtä elinvoimainen kuin muutkin suuret kaupungit ja sen indeksi on 96/100, mikä on huipputasoa, Salminen toteaa. Koko maan elinvoimaisuusindeksi on 57/100. 

20–50 tuhannen asukkaan kaupungeista elinvoimaisimpia ovat Kerava, Järvenpää, Hyvinkää, Raisio ja Riihimäki ja alle 20 tuhannen asukkaan kaupungeista Kauniainen, Pirkkala, Pietarsaari, Forssa ja Kempele. Kerava on tiiviin rakenteensa ansiosta elinvoimainen, kun taas pääkaupunkiseudun kupeessa sijaitseva radanvarsikunta Kirkkonummi palveluineen levittyy huomattavasti laajemmalle alueelle eikä mahdu elinvoimaisimpien kaupunkien kärkijoukkoon.