Arkkitehti ja kuvanveistäjä Jaakko Heikkilän veistossarja ?Kivenpuoleinen? valmistuu vaiheittain Svinhufvudinkadulle Lahdessa. Kuva: Ilkka Vuorinen

Puukerrostalokortteliin toteutettu taideteos on ensimmäinen osa Lahden Svinhufvudinkadulle valmistuvasta veistossarjasta

Avoimen taidekilpailun kautta valitun Jaakko Heikkilän teos Kivenpuoleinen toteutetaan vaiheittain kerros­talojen julki­sivuihin Lahden Kartanon kaupungin­osassa. Veistos­sommitelman pyöreäksi hioutuneet luonnon­kivet on kerätty alueen ympäristöstä.

Arkkitehti ja kuvanveistäjä Jaakko Heikkilän veistossarja ”Kivenpuoleinen” valmistuu vaiheittain Svinhufvudinkadulle Lahdessa. Kuva: Ilkka Vuorinen

Ensimmäinen osa arkkitehti ja kuvanveistäjä Jaakko Heikkilän teossarjasta Kivenpuoleinen on valmistunut Lahden Kartanon kaupungin­osassa Nelon puu­kerrostalo­kortteliin. Teos sijoittuu Lahden Asunnot Oy:n opiskelija-asumis­käytössä olevan kiinteistön ja sen huolto­rakennuksen julki­sivuihin osoitteessa Svinhufvudinkatu 11. Vaiheittain toteutettava kuusi­osainen teos­sarja levittäytyy valmistuessaan kolmen puu­kerrostalon julki­sivuihin ja luo toivottua jatkuvuutta läpi korttelin.

Heikkilän teos on kivi­aiheista koostuva veistos­sommitelma, joka on saanut inspiraation luonnosta ja sen jäsentelemättö­myydestä. Teoksen materiaaleina on käytetty luonnon­kivistä ja metallista valmistettuja elementtejä. Arkki­tehtina työskentelevää Heikkilää kiinnostaa tilan, arkki­tehtuurin ja maiseman suhde taiteeseen.

– Olen kerännyt kivet suurilta osin Lahden alueelta erilaisista luonnon­paikoista ja sora­montuilta. Kiviksi valikoitui ajan saatossa pyöreiksi hioutuneet kivet, joiden materiaalina on muun muassa punaista, mustaa ja valkoista graniittia. Kivien seassa on ruostumattomasta teräksestä taottuja kiiltäviä metalli­aiheita, jotka luovat kontrastisen suhteen kiville, kertoo Heikkilä teoksestaan.

Heikkilän teos voitti Lahden Talot Oy:n järjestämän Svinhufvudinkadun taidekilpailun vuonna 2022. Avoimessa taide­kilpailussa haettiin teossarjaa, joka elävöittää kaupunki­tilaa ja asettuu luontevasti osaksi uudis­tuotanto­kohdetta osoitteessa Svinhufvudinkatu 7, 9 ja 11. Yhteensä kilpailuun osallistui 30 teosehdotusta.

Teossarjan valmistuneen osan valaistus toteutetaan syksyllä 2024. Koko teoksen suunniteltu valmistumis­ajankohta ajoittuu vuodelle 2025.

Jaakko Heikkilä (s. 1995) on helsinkiläinen arkki­tehti ja kuvan­veistäjä. Hän valmistui arkki­tehdiksi vuonna 2021 Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkea­koulusta. Heikkilän taiteellinen ura on alkanut avointen taide­kilpailujen myötä. Svinhufvudinkadun veistos­sarja on hänen ensimmäinen julkiseen tilaan sijoittuva teos. Kilpailu­menestystä Heikkilälle on viime vuosien aikana tullut niin Turun musiikki­talon taide­kilpailusta kuin Kangasalan Timanttikorttelin taidekilpailusta.

Teoksen tilaaja on Lahden Talot Oy. Hankkeen taide­koordinoinnista ja tuotannosta vastaa Upeart.