Punainen tupa ja perunamaa 2.0
Punainen tupa ja perunamaa on perinteisesti mielletty suomalaisen asumisen unelmaksi ja idylliksi. Idyllissä on omaa rauhaa rakastava kiinteistön omistaja, jonka luontosuhde juurtuu omavaraistaloudessa maata viljellen ja varjellen.
Lisääntynyt kaupungistuminen kuitenkin vetää ihmisiä yhä tiiviimmin yhteen. Tämän hetken kuumin kaupunkikehityksen trendi on urbaanin elinympäristön tekeminen viihtyisämmäksi. Unelmat hakevat uutta suuntaa.
Samalla muotoilulle ja taiteelle avautuu mahdollisuuksia muokata uudenlaista unelmien ympäristöä yhteistyössä rakennusalan muiden toimijoiden kanssa.
Rakennetun omaisuuden tila -raportti ROTI 2017 peräänkuuluttaa suunnittelualoille entistä tiiviimpää yhteistyötä. Muotoilun ja taiteen avulla voidaan parantaa rakennetun ympäristön laatua ja palvelukykyä sekä ratkaista muutosilmiöiden tuomia haasteita, raportissa muistutetaan. Samalla koko rakennusprosessi kaipaa uudelleenmuotoilua käyttäjän näkökulmasta.
Kysyntä käyttäjälähtöisyydelle on siis olemassa. Samoin muotoilu- ja taidealan erityisosaaminen. Alan yritysten menestys kilpailussa on enää kiinni kyvystä tarjota rakennusalalle sopivia palveluita.
Innostavia esimerkkejä löytyy jo paljon.
Taiteen alalla toimii Suomessa jo useita osaajia, joilla on kokemusta monivuotisista ja monimutkaisista hankkeista taiteen integroimiseksi rakennettuun ympäristöön. Suunnittelu- ja taidekonsultaation tekijöistä esimerkiksi tamperelainen konsulttitoimisto Frei Zimmer on ollut integroimassa taidetta muun muassa Tampereen uuteen Rantatunneliin.
Työ on hyvä esimerkki aiempien mahdottomuuksien mahdollistamista − Tampereen Rantatunneliin taidetta ei pitänyt alun perin tulla lainkaan. Taiteen ammattilaiskonsultin tarjoaman ja ideoiman suunnitelman avulla tämä tehtiin mahdolliseksi.
Isoja mahdollisuuksia on tarjolla myös muun muassa asiakastyön ja käyttäjälähtöisyyden saralla.
Muotoilijat ja taiteilijat ovat asiantuntijoita kehittämään ja fasilitoimaan osallistavia prosesseja sekä tuottamaan visuaalista, elämyksellistä ympäristöä.
Palveluiden kehittäminen käyttäjästä näkökulmasta käsin rakentaa parempaa ja toimivampaa elinympäristöä. Siten saadaan kulttuuriset resurssit laajempaan käyttöön, mikä vähentää eriarvoistumista ja lisää osallisuuden tunnetta.
Entä mitä kulttuurisia resursseja emme vielä osaa nähdä ja käyttää aluekehittämisessä? Aluesuunnittelun tiimityössä taiteen ja muotoilun asiantuntijoilla on paljon annettavaa. Taiteilijat voivat toimia sekä sisällöntuottajina että osallistavan prosessin konsultteina.
Myös innovatiiviset julkisen tilan suunnitelmat tarvitsevat taidetta ja muotoilua. Jos suunnitelmassa on penkki tai aita voiko elementti olla samalla taideteos, joka osaltaan tuo ilmettä ympäristöön?
Kaikilta alan toimijoilta tarvitaan nyt uskallusta astua uuteen, heittää ideoita ja nähdä mahdollisuuksia. Prosessit uudistuvat vain, jos työtiimien kokoonpano monipuolistuu.
Anna Rikkinen
ROTI 2017 -hankkeen Arkkitehtuuri, suunnittelu, muotoilu ja taide -paneelin jäsen
Asiantuntija, Teollisuustaiteen Liitto Ornamo
ROTI 2017 kokoaa yhteen lähes 160 asiantuntijan näkemykset Suomen rakennetun omaisuuden tilasta ja sen kehitystarpeista.
Seuraa meitä verkossa!
https://roti2017.wordpress.com
www.twitter.com/ROTI2017
www.facebook.com/ROTI2017
www.roti.fi