Projektiuutiset 6 – 2019

Lue näköislehti

Vuonna 2019 Projektiuutiset on esitellyt 48 merkittävää suomalaista rakennus­hanketta. Esitellyistä 38 on uudisrakennuksia ja kymmenen perus­korjaus- tai kiinteistökehityshankkeita.

Lue näköislehti tästä.

Kaikista esitellyistä kohteista 14 on ollut kouluja ja muita oppilaitoksia. Toimistoja on esitelty kymmenen, sairaaloita ja muita sote-rakennuksia kuusi. Hotellihankkeita on esitelty viisi, samoin asuinrakennuksia ja logistiikkaan liittyviä rakennuksia eli lento- ja juna-asemia ja pysäköintilaitoksia. Kauppakeskuksia on esitelty kolme. 

Projektiuutisissa esiteltävät hankkeet valitaan pääasiassa FaktaNet Live -tietokannasta. Sen tiedoista voi tehdä hakuja esimerkiksi hankkeen rakennustyypin, kustannusarvion, sijainnin ja valmistumisajan perusteella. Tekemillämme hauilla haluamme varmistaa, että lukijamme saavat vuoden aikana tietoa erilaisista vaativista rakennus­hankkeista eri puolilta Suomea. 

Vuonna 2019 Projektiuutisissa esitellyistä 48 kohteesta on 25 ollut pääkaupunki­seudulta ja 23 muualta Suomesta. Olemme vieneet lukijamme mielenkiintoisiin rakennuksiin ympäri Suomen, tutuiksi ovat tulleet muiden muassa Kurikan kampus, Sodankylän hyvinvointikeskus, Joensuun Lighthouse, Mikkelin keskussairaala ja Turun Seurahuone.

Kaikista esitellyistä hankkeista voi sanoa, että energiatehokkuus ja elinkaari­kustannukset on niissä otettu tosissaan. Jos maaperä on sallinut, kohteissa on yleensä tukeuduttu paikalla tuotettuun geoenergiaan, ja kattojen lappeet on varattu aurinkosähkön tuotantoon. Ilmanvaihdon tarpeenmukaisuus ja tehokas lämmöntalteenotto ovat talotekniikan perusvalintoja. 

Trendeihin kuuluvat myös tilatehokkuuden parantaminen toimisto- ja sairaala­rakentamisessa. Koulujen tilaratkaisut ovat hyvin samankaltaisia keskenään, sillä ne on suunniteltu uusien opetussuunnitelmien mukaisiksi: tarjolla on helposti väli­seinin muokattavia opetustiloja ja paljon mukavia soppia itsenäiseen työskentelyyn. Uusille koulurakennuksille on myös tyypillistä, että ne halutaan kuntalaisten käyttöön iltaisin ja viikonloppuisin.

Yhä useamman esiteltävän kohteen yhteydessä on mainittu Terve talo ja Kuivaketju10; rakenteet pyritään pitämään kuivina toteutusvaiheessa, ja siksi yhä useampi kohde tehdään säältä suojassa.  

Antoisia lukuhetkiä myös tämän vuoden viimeisen Projekti­uutisten numeron parissa. Me täällä toimituksessa sukellamme nyt FaktaNet Live -tietokantaan, ja valitsemme teille ensi vuodeksi 48 mielenkiintoisinta kohdetta.  

Jaana Ahti-Virtanen
Päätoimittaja