Projektiuutiset 5/2022

Lue näköislehti

Rakennusalan viestintäkenttään on tullut uusi media”

”Hyvä Lukija! Tervetuloa Projektiuutisten lukijakuntaan!”

”Projektiuutiset on uusi rakennusalan ammattilehti, joka on tehty rakentamis- ja hankintapäätösten tekijöille sekä alalla toimiville ammattilaisille. Projekti-uutiset esittelee sekä valmistuneita että rakenteilla olevia mielen-kiintoisia hankkeita värikkäästi kuvitettujen artikkeleiden avulla.”

Näin kirjoitti päätoimittaja Matti Karkkolainen Projektiuutisten pääkirjoituksessa numerossa 1/1988. Luet siis lehteä, jolla on menossa 35. vuosikerta. Se on melkoinen suoritus ammattilehtien joukkoon kuuluvalle aikakauslehdelle, joka ei ole järjestölehti.

Lehden ensimmäisten vuosikertojen julkaisijana oli Oy Rakennusalan Projekti-tiedosto Ab. Vuosien ja yrityskauppojen myötä julkaisijan nimi on muuttunut RPT Byggfakta Oy:ksi. Nimen alkulyhenne on linkki menneeseen. 

Ensimmäisen numeron levikki oli 13 085, nykyään luku on 12 000. Ei siis suurta muutosta, ja kohderyhmäkin on sama: kiinteistö- ja rakennusalan asiantuntijat, jotka ovat mukana ajankohtaisissa ammattirakentamisen hankkeissa Suomessa. 

Ensimmäisessä numerossa esiteltiin 15 hanketta, muiden muassa marras-kuussa 1988 avautunut 160 miljoonan markan loistohotelli Strand Inter-Continental Helsingin Hakaniemessä, Teknologiakeskus Hermian 1.vaihe Tampereella, Valitut Palat -toimitalo Helsingin Lassilassa, Alftanin varasto- ja toimistorakennus Vantaalla, Leino-Center -kauppakeskuksen 1. vaihe Salossa, liike- ja asuinrakennus Karakeskus Kouvolassa, Kemiran katalyyttitehdas Laukaalla, Rantasalmen palaneen kirkon peruskorjaus ja Projektiuutisten julkaisijan oma keväällä 1988 valmistunut toimitalo Espoon Kivenlahdessa Kiviruukin teollisuusalueella.

Tuo hankelista herättää varmasti monia muistoja mukana olleissa. Projektiuutisissa esitellään edelleen mielenkiintoisia uudis- ja korjaushankkeita ympäri Suomen. Hankemäärä per numero on nykyään kahdeksan, mikä antaa mahdollisuuden esitellä kutakin hanketta aiempaa syvemmin. 

Kiinteistö- ja rakennusala on kehittynyt paljon 35 vuoden aikana. Noissa ensimmäisen numeron artikkeleissa ei ole sanoja kuten energiatehokkuus, talotekniikka, kiertotalous tai kestävä kehitys, mutta niiden suuntaisia ratkaisuja kuitenkin tehtiin. Kemiran katalyyttitehtaalla LVIS-tekniikan ohjauksiin ja säätöön käytettiin Visonik 400:aa, jonka avulla ”moottoreiden koekäyttöpenkeissä syntyvä hukkalämpö voitiin hyödyntää rakennuksen lämpötaloudessa”.  

Projektiuutisten on haluttu olevan alusta asti korkealaatuinen, luotettava, kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille merkityksellinen julkaisu. Toivottavasti tämä uusinkin numero vastaa odotuksiinne.

Jaana Ahti-Virtanen
päätoimittaja