Projektiuutiset 3/2021

Lue näköislehti

 

Lue näköislehti tästä.

Suomi ja suomalainen elinkeinoelämä on kahlannut hyvin läpi nämä koronakuukaudet verrattuna moniin muihin maihin. Oltiin kansana otettu digi haltuun jo ennen kriisiä, samoin yritysten innovaatiohankkeissa ja vientiajatuksissa on tavoiteltu kestävämpää ja turvallisempaa tulevaisuutta jo aiemmin. Emme lähde talouden alkaneeseen nousuun pysähdyksen tilasta. Näemme päivittäin uutisia uusista kiinteistö- ja rakennusalan tuotteista ja palveluista sekä yritysuutisia, jotka heijastelevat yritysten halua kasvaa ja kansainvälistyä.

EU:n elpymisväline eli Next Generation EU vauhdittaa talouden toipumista 390 miljardin avustuksilla ja 360 miljardin lainoilla. Suomi ei ole ottamassa lainamuotoista tukea, avustuksista meille on tulossa ehkä 2,7 miljardia euroa. Muualle EU:n alueelle menevän tuen odotetaan avaavan vientimahdollisuuksia myös suomalaisille digitaalisuuteen, tiedolla johtamiseen ja kestävän kehityksen energiatalouteen liittyville ratkaisuille.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n uusimman investointitiedustelun mukaan teollisuusinvestoinnit kasvavat Suomessa tänä vuonna 16 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Kasvua on luvassa sekä kiinteisiin että tutkimus- ja kehitysinvestointeihin. EK:n mukaan suhdannenäkymät ovat nousussa kaikilla päätoimialoilla, myös rakentamisessa.

Talonrakennusteollisuus RT:n kevätbarometrin mukaan asuntorakentamisen taso jatkuu tänä vuonna korkeana ja toimitila- sekä korjausrakentaminen lähtevät nousuun. Samaa hyvää heijastelee RPT Byggfaktan trendiraportin tiedot vuoden toisen neljänneksen rakentamisen aloituksista: alkavien rakennushankkeiden arvo on 5 prosenttia suurempi ja määrä 16 prosenttia suurempi kuin vuoden 2020 toisella neljänneksellä.

Lue Projektisisustus-liite tästä

Kasvun ja uusiutumisen tavoitteita on mediamaailmassakin. Projektiuutisten uusituilla verkkosivuilla kannattaa käydä, kun haluaa tietää kiinteistö- ja rakennusalan uutiset ensimmäisten joukossa. Myös painetulla medialla on edelleen vankka paikka suomalaisten sydämissä. Niinpä saatte tämän lehden liitteenä upouuden Projektisisustus-lehden.

Hyvää kesää kaikille kiinteistö- ja rakennusalan toimijoille. Palataan tekemään entistä parempaa rakennettua ympäristöä hyvin ansaitun huilin jälkeen. Syyskauden avaa RPT Byggfaktan tuottama trendiraportti kolmannen vuosineljänneksen rakentamisen aloituksista 6. elokuuta.

Jaana Ahti-Virtanen
päätoimittaja