Kuva: Sami Heikinheimo / Ark-byroo.

Pauligit ostavat Pauligin huvilan 

Helsingin kaupunki on myynyt Taka-Töölössä Sibeliuksen puistossa sijaitsevan Pauligin huvilan Kahvimo Oy:lle reilulla miljoonalla eurolla. Asemakaavan mukaisesti rakennukseen saa sijoittaa kerho- ja kokoontumistiloja. Kahvimo Oy on Pauligin suvun omistama kiinteistöyhtiö.

Kuva: Sami Heikinheimo / Ark-byroo.

Pauligin huvila siirtyi kaupungin omistukseen Pauligin suvulta vuonna 1932.
– Huvila on ollut aikanaan perheen koti ja suvulle tärkeä ja keskeinen kokoontumispaikka. Rakennus on tarkoitus entisöidä perinteitä kunnioittaen kokoontumistilaksi, muun muassa suvun tarpeisiin, ja sinne on suunnitteilla kaupunkilaisille avointa toimintaa, kuten kahvila ja näyttelytila, kertoo Kahvimo Oy:n emoyhtiö The English Tearoomin toimitusjohtaja Patrik Hertsberg.

Huvila myytiin tarjouskaupalla korkeimman tarjouksen tehneelle taholle, ja sen myyntihinnaksi tuli 1 029 999 euroa. Kauppaan sisältyy myös kivinen maakellari. Lisäksi uudelle omistajalle vuokrataan noin 1800 neliömetrin alue.

Myös Villa Hummelvikinä tunnetun kaksikerroksisen hirsirunkoisen huvilan rakennutti leipurimestari Gustaf Sandberg vuonna 1873. Rakennuksen suunnitteli aikanaan valtakunnallisesti nimekäs arkkitehti Frans Anatolius Sjöström.

Pauligin kahvipaahtimon perustaja, liikemies Gustav Paulig ja sittemmin hänen poikansa Eduard omistivat huvilan vuosina 1886–1932. Tänä aikana huvilaa laajennettiin ja muokattiin nykyiseen muotoonsa. Huvila on nykyisin suojeltu kohde.

Kaupungin omistuksessa huvila toimi ensin Kivelän sairaalan hoitajien asuinkäytössä ja sittemmin 1960-luvulta lähtien nuorison kerhohuoneistona ja Nuorisoasiainkeskuksen luontotalona vuoteen 2019 saakka. Tällä hetkellä huvila on väliaikaisesti Staran ympäristöpalvelujen toimipisteenä.