Kuva: Metsä Wood

Parma, Metsä Wood ja Arkta kehittävät materiaalihybridiä asuntorakentamiseen

– Ilmastovaikutusten radikaali leikkaaminen on koko rakennusteollisuuden yhteinen asia. Olemme strategiamme mukaisesti nostaneet ilmastoasiat kehitystyömme keskiöön ja tavoitteemme on pienentää päästöjämme viisi prosenttia vuosittain ja puolittaa ne vuoteen 2035 mennessä, teknologiajohtaja Juha Rämö Consolis Parmalta sanoo.

Kuva: Metsä Wood

Parman, Arktan ja Metsän muodostaman yhteistyön tavoitteena on luoda rakentamisen konsepti, jossa puuta ja betonia yhdistetään rakennuksen runko- ja julkisivuratkaisuissa niin, että rakennuksesta saadaan vähähiilinen, energiaa säästävä, elinkaareltaan pitkäikäinen ja kustannustehokas.

– Hybridirakentaminen mahdollistaa uusiutuvan materiaalin osuuden kasvattamisen monikerrosrakentamisessa prosessitehokkuudesta tai ratkaisujen suorituskyvystä tinkimättä. Metsä Woodin kevyt, lujuutensa vuoksi materiaalitehokas ja hiiltä sitova Kerto(R) LVL -puutuote soveltuu hyvin rakentamisen hybridisovelluksiin, rakentaminen liiketoiminnan kehitysjohtaja Jussi Björman Metsä Woodilta toteaa.

Rämön mukaan siirtyminen fossiilisista polttoaineista uusiutuvaan energiaan tarkoittaa, että varsinaisen rakentamisvaiheen osuus rakennuksen elinkaaren
aikaisista päästöistä kasvaa.

– Rakentamisvaiheen ilmastovaikutusten pienentämisessä rakenneratkaisuilla ja rakentamisessa käytettävillä materiaaleilla on tästä johtuen yhä ratkaisevampi rooli tulevaisuudessa, Rämö sanoo.

Arkta Rakennus on hankkeessa työmaaprosessin ja asennustekniikan asiantuntija. 

– Tutkimusprojektin lopputavoitteena on tuottaa kustannustehokkaita ja helposti monistettavia vähähiilisiä hybridielementtirakenteita, joilla luodaan uutta tapaa rakentaa niin Suomessa kuin maailmallakin, Arkta Rakennuksen tekninen johtaja Marko Nikander kertoo.

Tutkimusprojektin osana kehitettäviä rakenneratkaisuja on tarkoitus testata kerrostalohankkeessa Suomessa.