Kuva: Consolis Parma

Parma automatisoi prosessivesiensä kierron

Betonielementtien valmistaja Consolis Parma on rakentanut automaattisen jäteveden kierrätysjärjestelmän Nummelassa sijaitsevalle tehtaalleen. Tuotantoprosessissa syntyvä jätevesi kierrätetään takaisin prosessiin. Aiemmin tehtaan jätevettä kerättiin altaasta toiseen manuaalisesti.

Kuva: Consolis Parma

– Halusimme yksinkertaisesti käyttää jäteveden mahdollisimman tehokkaasti hyväksi. Halusimme kehittää varmatoimisen ja automaattisen ratkaisun, sanoo Parman automaatio- ja kunnossapitotyönjohtaja Joel Mattila. Parman mukaan täysin automaattinen jäteveden kierrätysjärjestelmä tarkoitti uuden kierrätysjärjestelmän kehittämistä. 

– Teimme uudet kaivot, kehitimme niihin pesujärjestelmät sekä pintamittauksen, joka kertoo meille säiliöiden pinnankorkeuden. Lisäksi kehitimme visuaalisen käyttöliittymän, josta näemme helposti järjestelmän tilan ja saamme tiedon mahdollisista häiriötilanteista, Mattila kertoo.

Parman jäteveden kierrätysjärjestelmä koostuu viidestä altaasta, joista jokaisessa on oma logiikkansa. Altaat keskustelevat ethernetin yli sekä keskenään että laajemman tuotantoympäristön kanssa. Ne vaihtavat tietoja muun muassa pinnankorkeuksista ja pumppausajoista. Dataa kulkee jatkuvasti molempiin suuntiin.

– Verkossa kulkee monenlaisia parametrejä. Jos dataa ei jostain syystä tule, niin yksittäinen allas osaa tarvittaessa jatkaa toimintaa jonkin aikaa omillaan. Tietoturvan vuoksi kierrätysjärjestelmä on eriytetty muusta tuotantoverkosta, Joel Mattila sanoo.

Eatonin ohjelmoitavien releiden varaan rakennettu jäteveden kierrätysjärjestelmä on hyvin itsenäinen. Vain huollot ja puhdistukset ovat ulkopuolista puuttumista vaativia tehtäviä.

Kierrätysjärjestelmäprojektista rohkaistuneena Parma Consolis on suunnitellut sille jo jatkoa.

– Tavoite oli rakentaa täysin automaattinen järjestelmä, ja siinä onnistuttiin. Selvittelemme parhaillaan, voimmeko tehostaa veden käyttöä entisestään kierrättämällä myös pesuveden. Se edellyttää PH:n alentamista neutraloimalla, Mattila toteaa.