Oulun Satamatien palvelukorttelin rakentaminen on käynnistynyt Toppilansalmella. Kuva: Hoivatilat / PAVE Arkkitehdit 

Oulun Satamatien palvelukortteli toteutuu yhteistyöllä

Hoivatilojen ja Norlandia Caren kumppanuus jatkuu Oulun Satamatien palvelukorttelissa. Tavoitteena on tarjota hoiva-asumista, johon asiakkaat muuttavat mielellään.

Oulun Satamatien palvelukorttelin rakentaminen on käynnistynyt Toppilansalmella. Kuva: Hoivatilat / PAVE Arkkitehdit 

Toppilansalmeen rakennettavaan palvelukortteliin sijoittuu useita palveluntarjoajia ja kerrosneliöitä tulee 10 600. Norlandia Care tarjoaa kodin 124 asiakkaalle: 90 paikkaa ympärivuorokautiseen yhteisölliseen palveluasumiseen ja 34 asuntoa yhteisölliseen asumiseen. 

Norlandia Caren ja Hoivatilojen yhteistyöstä on kertynyt kokemusta muutaman vuoden ajalta. Ensimmäinen yhdessä kehitetty hanke valmistui Tuusulan asuntomessuille 2020. Yhteistyö on jatkunut ja Oulun Satamatielle valmistuu Hoivatilojen ja Norlandian neljäs korttelikohde.

– Pitkäjänteinen yhteistyö Hoivatilojen ja Norlandian kesken on rakentunut kykyyn ymmärtää toista osapuolta sekä aitoon halukkuuteen kehittyä itse kumppanina, Hoivatilojen hankekehityksestä ja asiakkuuksista vastaava johtaja Jussi Vikman toteaa. 

 Hoivatilojen palvelukorttelit sijaitsevat suurissa kaupungeissa helposti saavutettavilla paikoilla. Siksi yliopistokaupunki Oulu ja Toppilansalmen keskeinen sijainti kiinnostivat Norlandiaa. 

 – Ikäihmisen on mahdollista tulla yhteisöllisen asumisen piiriin ja siirtyä sieltä tehostettuun asumiseen, mikä mahdollistaa meille toivomaamme monimuotoista asiakaskuntaa, Norlandian maajohtaja Graziella Vartola kertoo. 

 – Uuden kohteen sijaintipäätöksen taustalla on myös tarkkaa demografiaa, tietämystä asiakkaiden ja hyvinvointialueen palvelutarpeista ja näkemystä olemassa olevasta kysynnästä. Satamatien palvelukortteli sijoittuu alueelle, johon rakennetaan paljon tavanomaista asumista. Erilaisten asumismuotojen sekoittuminen on Oulun kaupungin asumispolitiikan tavoitteiden mukaista. Niin ikään palveluiden tuominen kehittyvän asuinalueen keskelle on kaupunkikehittämistä parhaimmillaan, Vikman sanoo. 

 – Oulun Satamatien kohde on kehitetty vastaamaan palvelutarpeen voimakkaaseen kasvuun. Oulun kaupungin alueella yli 75 vuotta täyttäneiden määrä tulee kasvamaan vuoteen 2035 mennessä lähes 60 prosenttia, joten hoivakoteja ja palveluasumisen paikkoja tarvitaan tulevaisuudessa lisää. 

– Me haluamme yhdistää varhaiskasvatuksen ja ikäihmisten hoivan. Lisäksi palvelukorttelissa on monimuotoisesti muitakin palveluita tarjolla. Kaikella tällä varmistamme, että tämä on asiakkaiden mielissä paikka, johon muutetaan mielellään, Graziella Vartola sanoo. 

Oulun Satamatien palvelukortteli on Norlandian suurin hanke ja lippulaivakohde. Uniikissa palvelukorttelissa sisäpihat mahdollistavat lasten ja aikuisten kohtaamiset, ja sisäpuutarhoissa voi viettää vapaa-aikaa mieltymystensä mukaisesti. Muistisairaille ja ikäihmisille on tarjolla turvalliset ulkoilupaikat. Kirsikkana kakun päällä on kortteliin sijoittuva koirien päiväkoti.