Ilmakuva Olympiastadionin työmaasta Töölöön päin, syyskuu 2018

Olympiastadionin työmaa on valittu Vuoden Korjausrakennustyömaaksi

Ilmakuva Olympiastadionin työmaasta Töölöön päin, syyskuu 2018

Skanskan urakoima Olympiastadionin mittavan perusparannus- ja uudistushankkeen työmaa on valittu Vuoden Korjausrakennustyömaaksi. Palkinto jaettiin voittajille Rakennuslehti Award -tilaisuudessa torstaina 11.10. Helsingin Messukeskuksessa.

Vuoden Työmaa -kilpailua on järjestetty jo vuodesta 1986. Kilpailun taso oli tänä vuonna raadin mukaan kilpailun historian paras. Tänä vuonna näkyi raadin mukaan selvästi, että digitaalisten työkalujen käyttö työmaan laadun, työturvallisuuden ja tuottavuuden parantamisessa on muodostunut rutiiniksi. Raadin käsityksen mukaan suomalainen rakentaminen on tässä asiassa maailman huippua.

Kilpailun asiantuntijaraati luonnehti Olympiastadionin työmaata suureksi ja vaativaksi uutta ja vanhaa yhdistäväksi peruskorjaus- ja laajennustyömaaksi.

Raati kiinnitti erityistä huomiota työmaan haastaviin massiivisten betonirakenteiden vahvistustöihin ja tieto- sekä tiedonhallintamallien ja drone-lennokin edistykselliseen käyttämiseen. Tietomallit ja mobiililaitteet ovat työmaalla päivittäisessä käytössä. Muun muassa teräsrakenteiden suunnittelussa, valmistuksessa ja asennuksessa tieto kulkee saumattomasti reaaliajassa elementtivalmistajan, suunnittelijoiden ja työmaan välillä.

Työmaakierroksellaan raati piti esimerkillisinä allianssihankkeista lainattuja hankkeen yhteistoimintaa edistäviä menettelytapoja, kuten avoimuutta ja työskentelyä yhdessä Big Room -tilassa, sekä toisaalta työturvallisuuteen liittyvää välittämisen kulttuuria.

Asiantuntijaraatiin kuuluivat toimitusjohtaja Hannu Järveläinen Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL:stä, projektipäällikkö Juha-Matti Junnonen Tampereen teknillisestä yliopistosta, työsuojeluinsinööri Jukka Hietavirta Etelä-Suomen aluehallintovirastosta, toimialajohtaja Juhani Karhu A-Insinööreistä ja toimitusjohtaja Matti Kruus konsulttitoimisto Indeprosta.

”Koska kyseessä on valtava työmaakokonaisuus, olemme johtamisessa painottaneet todella paljon yhteistyötä niin aliurakoitsijoiden kuin muiden osapuolten kanssa”, korostaa projektijohtaja Jukka Ala-Outinen Skanskalta. ”Meillä on työmaalla tällä hetkellä noin 50 toimihenkilöä. Kaiken kaikkiaan työmaavahvuus on noin 600 henkilöä. He tekevät vaativaa työtä uudisrakentamisen, korjaamisen sekä teräs- ja betonirakenteiden parissa. Yhteistyön sujuminen on äärimmäisen tärkeää”, Ala-Outinen jatkaa.

”Kiitän Skanskan Stadion-tiimiä tähän asti tehdystä kiivastahtisesta työstä. Olemme ratakierroksella yli puolessavälissä. Jäljellä on vielä pitkä kirivaihe”, Ala-Outinen sanoo.

Skanskan urakan aikana työmaahan on perehdytetty yli 3 000 henkilöä. Päivittäin toimijoita on tyypillisesti yli 120 eri yrityksestä, ja työmaalla on työskennellyt yli 30 eri kansalaisuutta.

”Olympiastadionin hanke on kaikin tavoin ainutlaatuinen projekti, ja olen todella ylpeä valinnasta Vuoden Korjausrakennustyömaaksi”, sanoo Skanska Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti. ”Työmaasta näkee, että hanketta on toteuttamassa erittäin monipuolinen tiimi, jossa on niin nuoruutta kuin aiempien korjaushankkeiden kokemusta”, jatkaa Särkilahti.

Olympiastadionin BIM-malli etelästä käsin tarkasteltuna

Stadionille valtava määrä modernia uutta tilaa

Helsingin kaupungin HKR-Rakennuttaja ja Skanska allekirjoittivat projektinjohtourakka-muotoisen sopimuksen Olympiastadionin uudistamisesta alkuvuonna 2017. Hanke on suurin Skanskan Suomessa koskaan toteuttama talonrakennusurakka, jossa Skanska on yksin päätoteuttajana. Yhteistoiminnallisen projektinjohtourakkamallin käyttäminen mahdollistaa suunnitelmien kehittämisen ja kustannustehokkaampien ratkaisujen etsimisen urakan aikana.

Suomeen ja Helsinkiin on rakentumassa toimiva ja käyttäjiään erinomaisesti palveleva monitoimiareena, joka toimii tulevaisuudessa niin merkittävien urheilu- kuin kulttuuritapahtumien näyttämönä. Uudistuksen myötä Olympiastadionista tulee nykyajan vaatimukset täyttävä tapahtumakeskus. Uudistetulla Olympiastadionilla arvioidaan vierailevan tulevaisuudessa vuosittain noin miljoona kävijää.

Stadionrakennuksessa tulee olemaan uudistuksen jälkeen yhteensä noin 40 000 neliömetriä sisätilaa, josta uudisosan koko on yli 20 000 ja saneerausosan koko lähes 20 000 neliömetriä. Kaiken kaikkiaan hankkeen kokonaispinta-ala on yhteensä noin 90 000 neliömetriä. Yleisölle, tapahtumajärjestäjille ja kaupunkilaisille rakentuu uusia tiloja muun muassa urheilu-, toimisto- ja logistiikkakäyttöön.

Lisäksi katsomot, kenttäalue ja juoksuradat uudistetaan. Suurin osa katsomoista saa yhtenäisen katoksen, joten katsojat eivät enää jatkossa ole säiden armoilla. Katsomoiden alla sijaitsevia kulkureittejä parannetaan ja poistumisteitä lisätään. Stadionin palvelutaso paranee esimerkiksi uusien myynti- ja ravintolatilojen myötä, ja palvelut ovat helpommin saavutettavissa. Muutosten suunnittelussa on otettu huomioon esimerkiksi urheilujärjestöjen IAAF:n ja UEFA:n toiveita. Olympiastadionin perusparannus- ja uudistushanke alkoi vuonna 2016. Sisätilat valmistuvat vuodenvaihteessa 2019–2020 ja kentän pintarakenteet alkukesästä 2020.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail