Microsoft mukana teknologia-alan työelämälähtöisissä lyhytkoulutuksissa
Microsoft sekä joukko ammattikorkeakouluja ja teknologia-alan yrityksiä ovat julkistaneet Taitoja työelämään -yhteistyöhankkeen, jonka tarkoituksena on viiden vuoden kuluessa kouluttaa Suomeen 50 000 uutta ja 50 000 lisä- ja muuntokoulutettua teknologiaosaajaa. Mukaan pääsee kuka tahansa, jolla on motivaatiota.
Hankkeessa on rakennettu mikrotutkinto, joka hankkeessa mukana olevien mukaan mahdollistaa avoimen, maksuttoman ja nopean väylän pätevöityä Microsoftin sertifioimaksi ammattilaiseksi. Tavoitteena on myös nykyisten teknologia-ammattilaisten ja muiden työntekijöiden osaamisen päivittäminen ja kehittäminen.
Taitoja työelämään -hankkeen toimijoita ovat muiden muassa Kajaanin ammattikorkeakoulu ja joukko muita suomalaisia ammattikorkeakouluja, Microsoft, Arrow Electronics, Atea, Crayon, Cult Security, Elisa ja Tietoevry, Saranen, Sovelto Eduhouse ja Business Finland.
– Jokainen toimiala on tänä päivänä digitaalinen. Digitaalisuus luo kasvumahdollisuuksia ja tuo kilpailuetua niin yrityksille kuin koko Suomelle. Vauhdilla etenevä digitalisaatio kasvattaa kuitenkin teknologiaosaajien tarvetta entisestään. Pelkästään uusia kyberturvaosaajia tarvitaan erään arvion mukaan 15 000 vuoteen 2025 mennessä. Tähän osaajapulaan luomme hankkeemme kautta ratkaisuja. Velvollisuutemme Suomen merkittävimpänä teknologiaekosysteeminä on investoida Suomen osaamispääoman vahvistamiseen ja tulevaisuuden menestystekijöihin, sanoo Microsoftin Suomen toimitusjohtaja Mervi Airaksinen.
Mikrotutkinnon laajuus on 12 opintopistettä, jotka voi sisällyttää EU:n laajuisesti korkeakoulututkintoihin. 12 opintopistettä vastaa noin 324 tunnin työmäärää. Opintosuoritukset kirjautuvat korkeakoulujen Virta-opintotietopalveluun.
Mikrotutkinnon jokaisessa moduulissa on mukana yrityskummi, joka tarjoaa opiskelijoille näkökulman työelämään jakamalla asiantuntemustaan ja kokemuksiaan opiskeltavista aiheista. Lisäksi yrityskummit ovat suunnitelleet työelämään perustuvia harjoitustehtäviä.
– Mikrotutkinto tuo täysin uudenlaisen työelämälähtöisen ja muita opintoja täydentävän linjan suomalaiseen korkeakoulumaailmaan. Toisin kuin perinteisissä tutkinnoissa, opiskelemaan pääsee kuka tahansa motivoitunut henkilö, ja opinnoissa eteneminen on vain itsestä kiinni. Erityisen vahva työelämäkytkös tukee teknologia-alan osaamista ja alalle työllistymistä; mikrotutkintomme on syntynyt vastaamaan työelämän ja työllistymisen konkreettisiin tarpeisiin, Kajaanin ammattikorkeakoulun rehtori Matti Sarén toteaa.
– Missiomme Elisalla on digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus. Olemme hankkeessa mukana luomassa ratkaisuja osaajavajeeseen ja kehittämässä tulevaisuuden asiantuntijoita. Tämä tarkoittaa meille myös oman henkilöstömme osaamisen ylläpitämistä ja kehittämistä koulutusohjelman kautta, Elisan henkilöstöjohtaja Merja Ranta-aho sanoo.
Mikrotutkinto on mahdollista suorittaa myös ulkomailla. Hankkeeseen osallistuvat yritykset sanovat haluavansa luoda väylän, jonka avulla Suomeen muuttoa harkitseva henkilö voi hankkia ja osoittaa pätevyyden sekä löytää luontevasti työpaikan. Suuressa osassa teknologia-alan työtehtäviä ei suomen kielen osaaminen ole välttämätöntä, yritykset toteavat.
– Kansainvälinen rekrytointi on yksi ratkaisu osaajapulaan. Lisäksi kansainväliset osaajat voivat tuoda yrityksiin kielitaitoa, monimuotoisuutta, verkostoitumista ja ymmärrystä eri kulttuureista, mikä voi auttaa yrityksiä menestymään kansainvälisillä markkinoilla. Monimuotoisuus vahvistaa myös innovaatiota ja tuo luovuutta ja erilaisia näkökulmia liiketoimintaan, Business Finlandin Work in Finland -yksikön johtaja Laura Lindeman toteaa.