Kuvassa OX2:n rakennuttama ja hallinnoima Jouttikallion tuulipuisto. Kuva: OX2 mediapankki

Merkkikallion tuulivoimapuiston rakentaminen alkaa kanadalaisvaroin

Maatuulivoimatoimija OX2 ja kanadalaista eläkevarallisuutta sijoittava Renewable Power Capital (RPC) ovat tehneet sopimuksen, joka mahdollistaa Merkkikallion tuulivoimapuiston rakentamisen Etelä-Pohjanmaalle. 

Kuvassa OX2:n rakennuttama ja hallinnoima Jouttikallion tuulipuisto. Kuva: OX2 mediapankki

Merkkikallio on yksi kolmesta sopimukseen kuuluvasta tuulipuistosta. Sievin Puutikankankaalla ja Kurikan Rustarissa rakennustyöt käynnistyivät jo vuoden alussa. Merkkikallion investointia ovat OX2:n mukaan jarruttaneet yli neljä vuotta jatkuneet kaavan oikeuskäsittelyt.

Merkkikallion tuulipuistoon on nousemassa 15 tuulivoimalaa, joiden kokonaisteho on yhteensä 82,5 megawattia. 

Tuulipuiston rakentaminen aloitetaan 12 voimalan osalta heti ja loput kolme voimalaa toteutetaan sen jälkeen, kun niiden rakennusluvat saavat lainvoiman. OX2 toteuttaa kaikki kolme sopimukseen kuuluvaa tuulipuistoa avaimet käteen -periaatteella. Rakentamisen jälkeen OX2 vastaa puistojen teknisestä ja taloudellisesta hallinnoinnista.

Kun kaikki kolme tuulipuistoa luovutetaan RPC:lle vuonna 2022, on niiden arvioitu vuosituotanto OX2:n mukaan lähes 590 gigawattituntia, mikä vastaa noin 118 000 kotitalouden sähkönkulutusta.

– Tuntuu helpottavalta, että investointi viimein toteutuu kahdeksan vuotta jatkuneen hankekehityksen jälkeen. Varsinkin, kun Suomessa on samaan aikaan investointipula sekä kasvava uusiutuvan energian tarve. Hankekehitysajasta noin puolet on kulunut oikeuskäsittelyihin, joka on kestämätön tilanne, sanoo OX2:n maajohtaja Teemu Loikkanen.

– Tuulivoimapuisto on Mustasaaren kunnan ensimmäinen ja siksi hyvin merkityksellinen kunnalle. Meille on tärkeää olla omalta osaltamme mukana globaalissa vihreässä siirtymässä, sanoo Mustasaaren kunnanjohtaja Rurik Ahlberg.

Merkkikallion infratyöt toteuttaa Suvic ja sähköasemat VEO Oy.