Kaavio: Talteka

LVI-tukkumyynti Q3: miinusta 10,7 %

Talotekninen teollisuus ja kauppa ry (Talteka) tilastoi LVI-tukkumyyntiä. Vuoden kolmannen neljänneksen tilastossa myynti on pudonnut 10,7 % verrattuna viime vuoden vastaavaan jaksoon. 

Kaavio: Talteka

Taltekan mukaan talotekniikka tulee pienellä viiveellä rakentamisen suhdanne­käänteissä. LVI-tukku­myynnin tilastoissa ollaan jo toisella vuosi­neljänneksellä peräkkäin selkeästi jäljessä edellisen vuoden vastaavaa ajan­jaksoa. Koko vuoden osalta tullaan jäämään pakkaselle, Talteka toteaa.

– Nyt olisikin monessa mielessä oikea aika käynnistää korjaus­rakentamisen hankkeita. Urakoitsijoilla on resursseja, ja komponenttien saatavuus on hyvä verrattuna muutaman vuoden takaisiin toimitus­vaikeuksiin. Rakennusten korjaus­tarve ei ole kadonnut mihinkään, ja esimerkiksi asunto-osake­yhtiöillä on nyt oiva paikka saada kilpailu­kykyisiä tarjouksia niin suunnitteluun kuin toteutukseenkin. Samalla on järkevää katsoa kiinteistön päivitys­tarpeita yli suhdanne­kuopan, Talteka ry:n toimitus­johtaja Ilkka Salo sanoo.

Taltekan mukaan hallituksen ohjelmassa ja toimenpiteissä on paljon hyvää rakentamisen kannalta, mutta korjausrakentamiseen ja energiatehokkuuden parantamiseen liittyvät toimet saisivat kuitenkin olla vahvemmin mukana. Varainsiirtoveron pienentäminen voi olla liian pieni asuntokauppaa piristämään, mutta oikeansuuntainen toimi se kuitenkin on, Talteka toteaa

Talotekninen teollisuus ja kauppa ry (Talteka) on yksi Rakennusteollisuus ry:n toimialoista, ja sen jäseninä ovat alan merkittävimmät Suomessa toimivat laitevalmistajat ja tukkukaupat.