Kuva: BMI Suomi

Lohjan asuntomessuilla joka toisessa kohteessa aurinkopaneelit

Lohjan asuntomessujen rakennustapaohjeissa on suositus uusiutuvan aurinkoenergian hyödyntämisestä kaikilla tonteilla. Lähes joka toiseen taloon paneelit on asennettukin, myös Suomen Asuntomessujen omaan, asunto-osuuskuntamallilla toteutettuun kohteeseen.

Kuva: BMI Suomi

Lohjan kaupunki on mukana hiilineutraaliutta edistävässä työssä sekä kansainvälisessä Canemure-hankkeessa että kotimaisessa Hinku-hankkeessa. Lohjan Hiidensalmen asuntomessualueella on tavoiteltu hajautettua uusiutuvan energian tuotantoa. Alueen rakennustapaohjeissa on suositus uusiutuvan aurinkoenergian hyödyntämisestä. Suositus koskee sekä pientaloja että kerrostaloja.

– Suositusta on noudatettu hyvin. Sen voi todeta nostamalla katseen katoille. Noin puolissa tämän vuoden messutaloista on asennettuna aurinkopaneelit. Halusimme näyttää esimerkkiä Asuntomessujen omassa rakennuskohteessa, Asunto-osuuskunta Ormax Aurinko Hiidenkodissa. Siellä Solarstone-paneelit on integroitu kotimaiseen Ormax EVO -tiilikattoon, kertoo Suomen Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää, joka toimii kohteen rakennuttajana.

Kohteessa on kolme paritaloa ja yhteistilat. Jokaisen paritalon katolle on asennettu 56 aurinkopaneelia, joiden pinta-ala on 34 neliömetriä ja huipputeho 5,3 kWp. Tuotettu aurinkosähkö jaetaan tasapuolisesti asuntojen kesken. 

– Aurinkopaneelien tekninen kehitys on edennyt harppauksin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tuotekehityksessä on päästy jo visuaalisuuden asteelle, eli nyt voidaan ajatella jo muutakin kuin tekniikkaa, toteaa BMI Suomen aurinkokattoasiantuntija Teemu Talvia.

Asuntomessut järjestetään Lohjalla 9.7 – 8.8.2021.