Kuvassa OX2:n rakennuttama ja hallinnoima Jouttikallion tuulipuisto. Kuva: Mikko Havusela.

Lestijärvelle 455 megawatin tuulivoimala

Maatuulivoiman pohjoismainen rakentaja OX2 on allekirjoittanut Kymppivoiman, Oulun Energian ja Kuopion Energian muodostaman yhteenliittymän kanssa sopimuksen 455,4 megawatin tuulipuiston toteuttamisesta Lestijärvelle.

Kuvassa OX2:n rakennuttama ja hallinnoima Jouttikallion tuulipuisto. Kuva: Mikko Havusela.

Kyseessä on OX2:n mukaan Suomen suurin tuulivoimahanke, jonka vuosittainen energiantuotanto on yli 1,3 terawattituntia. Se vastaa noin kahta prosenttia koko Suomen vuoden 2020 sähköntuotannosta. Lestijärven tuulipuiston kauppahinta on noin 650 miljoonaa euroa. Se sisältää myös tuotantoajan palvelusopimuksen. Investoinnista ennakoidaan jäävän talousalueelle noin 20 %.

– Hienoa saada Suomen suurimman hankkeen omistajiksi suomalaisia energiatoimijoita. Tämä on samalla konkreettinen askel kohti vihreää siirtymää energia-alan investoidessa enenevässä määrin uusiutuvaan energiaan, OX2:n maajohtaja Teemu Loikkanen sanoo.

–Tuulivoima on osa velvoitettamme vastata ilmastohaasteeseen. Lestijärven hanke on merkittävä sekä konsortiolle että Suomelle monella tasolla. Olemme erityisen iloisia yhteistyöstä uskottavan ja luotettavan tuulivoimakumppanin OX2:n kanssa, mikä tekee meille mahdolliseksi hankkia suuren mittakaavan tuulivoimaa, sanoo konsortion puhemies ja Kymppivoiman toimitusjohtaja Anders Renvall.

Tuulipuistoon rakennetaan yhteensä 69 tuulivoimalaa, joiden enimmäiskorkeus on 240 metriä. Tuulipuiston arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 loppuun mennessä.

– Pitkä odotus Lestijärvellä on vihdoin päättynyt, kun tuulivoimahankkeen rahoitus ja toteuttaminen ovat varmistuneet. Tämä investointi turvaa kunnan talouden, tuo elinvoimaa sekä tarjoaa valtavasti työmahdollisuuksia Keski-Pohjanmaalle, toteaa Lestijärven kunnanjohtaja Anne Kurkela.

Hankkeen maanrakennustöistä vastaa Pihtiputaalta oleva Keski-Suomen Betonirakenne (KSBR). Muuntajien toimituksesta vastaa Hitachi Energy, joka valmistaa muuntajat Vaasassa.

OX2 toteuttaa tuulipuiston avaimet käteen -periaatteella. Rakentamisen jälkeen se jää vastaamaan tuulipuiston teknisestä ja taloudellisesta hallinnoinnista. Rakennustyöt ovat käynnistyneet sähkönsiirtoon vaadittavan 400 kilovoltin voimalinjan osalta, joka rakennetaan Lestijärveltä Alajärvelle.

Konsortion muodostavat kotimaiset energia-alan toimijat Kymppivoima, Oulun Energia ja Kuopion Energia. Näistä Kymppivoiman osuus investoinnista on noin 65 %, Oulun Energian 25 % ja Kuopion Energian 10 %.