Kevytsoratehtaan uuni on 70 metriä pitkä.

Leca vaihtaa venäläisen kivihiilen suomalaiseen puupellettiin

Leca Finland Oy on aloittanut 1,7 miljoonan euron arvoisen investoinnin puupellettien polttolinjaston ja -laitteiston rakentamiseksi Kuusankosken tehtaalleen. Puupellettien polttamiseen siirrytään lokakuussa.

– Investointi tarkoittaa, että vuositasolla 9000 tonnia venäläistä kivihiiltä korvataan 12 500 tonnilla kotimaista puupellettiä, Kuusankosken tehtaan tuotantopäällikkö Jari Mukkula kertoo.

Lecan mukaan puupellettiin siirtymällä tehtaan tuotannon hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla 38 000 tonnista noin 15 000 tonniin.

Investointi on osa laajempaa kokonaisuutta, jolla Leca Finland Oy muokkaa liiketoimintojaan hiilineutraaleiksi vuoteen 2035 mennessä.

Kansainvälinen rakennusmateriaalikonserni Saint-Gobain on määrittänyt olevansa hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä, mutta sen Leca-liiketoiminta ja konsernin pohjoismaiset liiketoiminnot ovat päättäneet päästä tavoitteeseen jo aikaisemmin.

Nykyiselläänkin bio- ja kierrätyspolttoaineet muodostavat noin puolet Leca Finland Oy:n Kuusankosken Leca-soratehtaallaan käyttämästä energiasta. 

Investointi puupellettien polttolaitokseen on Lecan mukaan noin 65-prosenttisesti kotimainen. Niin materiaalin käsittelylaitteet kuin 500 kuution pellettisäiliökin ovat kotimaista tuotantoa. Vain jauhin tulee Euroopasta.

Uuden polttolaitteiston rakentaminen käynnistyy huhtikuussa, ja se otetaan käyttöön lokakuussa, jolloin kivihiilen käytöstä päästään kokonaan eroon.

Kivihiilestä luopumien vähentää myös kuljetusten aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä merkittävästi, sillä kivihiili louhitaan Siperiassa.