Länsimetroon saattaa päästä matkustajaksi viiden viikon päästä, syyskuun lopussa. Kuva: Länsimetro

Länsimetro käyttöön 5 viikon päästä?

Länsimetroon saattaa päästä matkustajaksi viiden viikon päästä, syyskuun lopussa. Kuva: Länsimetro

Asetinlaitteen on toimittanut suomalainen turvallisuuden ja ympäristötekniikan yritys Mipro Oy. Asetinlaite on metron liikenteenohjausjärjestelmän perusta: se esimerkiksi ohjaa opastimia ja vaihteita sekä antaa ajantasaisen tiedon junien sijainnista radalla.

Nyt valmistunut asetinlaite- ja käytönohjausjärjestelmä (ATS) sekä matkustajainformaatiojärjestelmä kattaa metron Matinkylän ja Ruoholahden välisen osuuden. Nykymetron osuutta valvotaan toistaiseksi Siemensin valmistamalla asetinlaitteella. Hankintaan Miprolta sisältyvät optiot myös tämän osuuden asetinlaitejärjestelmästä sekä länsimetron jatkeen (Matinkylä – Kivenlahti) asetinlaitteesta. Näistä Helsingin metron osuuden optio on jo lunastettu ja työt aloitettu.

– Yhteistyö järjestelmätoimittajan kanssa on sujunut erinomaisesti. Mipro on toimittajana ollut joustava ja ratkaisuhakuinen. Asetinlaitteen puolesta liikenne länsimetron osuudella voidaan siis käynnistää, kunhan muut valmistelevat työt saadaan tehtyä, kertoo HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski.

HKL valmistautuu parhaillaan vastaanottamaan länsimetron asemien ja radan hallinnan Länsimetro Oy:ltä. Hallinnan siirron arvioidaan tapahtuvan syyskuun alussa, jonka jälkeen voivat käynnistyä noin neljä viikkoa vaativat HKL:n kiinteistöjen ylläpitoon ja liikennöintiin liittyvät valmistelevat työt.

– Tänä aikana HKL käynnistää radan, asemien ja niihin liittyvien järjestelmien operoinnin ennen matkustajaliikenteen aloittamista, kertoo Lehmuskoski.