Lahden kaupungintalon sisäpiha katetaan

Lahden kaupungintalon perusparannushankkeessa on käynnissä sisäpihan kattavan teräsrunkoisen kattorakenteen lämpölasien asennus. Allianssimallilla korjattava rakennus on käytössä tämän vuoden loppupuolella. Työmaalla on juuri vietetty harjannostajaisia.

Perusparannettavan rakennuksen laajuus on noin 5800 bruttoneliömetriä. Perusparannus käynnistyi yli vuoden kestäneellä kehitysvaiheella, minkä jälkeen työt aloitettiin kesällä 2021 massiivisella purkutyöllä. Kaupungintalon jokaisesta neljästä kerroksesta poistettiin lähes kaikki pintarakenteet suojeltuja rakenteita lukuun ottamatta. Varsinainen korjausrakentaminen käynnistyi keväällä 2022 sääsuojan alla. 

Sisäpihan kattaminen mahdollistaa pihan monipuolisemman käytön ja rakennuksen paremman saavutettavuuden. 

– Sisäpiha rakenteineen ja uusi sisäänkäynti tornin alta ovat tämän mittavan perusparannuksen merkittävimmät ja haastavimmat uudet elementit, joissa tiivistyy hankkeen monipuolinen yhteistyö allianssiryhmän sisällä ja sidosryhmien kanssa kehitysvaiheesta rakentamiseen siten, että arkkitehtoniset, tekniset ja toiminnalliset tavoitteet pystytään saavuttamaan, Lahden Tilakeskuksen projektipäällikkö Sari Honkanen sanoo.

Uusittavilla taloteknisillä järjestelmillä tavoitellaan energiatehokkuuden ja ympäristöarvojen lisäksi mahdollisimman joustavaa olosuhdehallintaa, jolla mahdollistetaan muuntojoustavat tilat erilaisiin käyttötarkoituksiin. 

– Lahden kaupungintalo on valtakunnallisestikin merkittävä rakennus, joka palvelee jatkossa Lahden kaupunkia ja kaupunkilaisia entistä paremmin. Hankkeen urakkamuodoksi valittu allianssimalli toimii erinomaisesti tällaisessa haastavassa saneerauskohteessa, niin tälläkin kertaa, SRV:llä hankkeesta vastaava projektijohtaja Harri Martin toteaa.

Työmaalla työskentelee parhaillaan noin 100 henkilöä. Muun muassa teräsrunko, sähkö, valaisimien kunnostus, lattioiden pinnoitukset, puuikkunoiden ja -ovien kunnostukset, vesikatto- ja väliseinätyöt sekä muuraukset tehdään paikallisten urakoitsijoiden voimin. Myös kattokupolien sekä vesikaton kuparipeltityöt toteuttaa paikallinen peltisepänliike.

Eliel Saarisen suunnittelema, vuonna 1912 valmistunut Lahden kaupungintalo on ollut aikansa monitoimitalo. Rakennus kuuluu Mariankadun seremonia-akseliin, joka on merkitty maakunnallisesti arvokkaiden kulttuuriympäristöjen luetteloon ja listattu valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon. 

Allianssin toteuttajaosapuolena toimii SRV ja suunnitteluosapuolen muodostaa kolmikko Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy, Granlund Oy ja Ideastructura Oy. Tilaajaosapuolena on Lahden Tilakeskus.