Kuva: A-Insinöörit Petra Tiihonen

Kuopion ensimmäiset puukerrostalot tehtiin tilaelementeistä

Kuva: A-Insinöörit Petra Tiihonen

Kerrostalojen kaikki asuinkerrosten rakenteet ovat puuta. Rakentamisessa on käytetty elementtitehtaalla valmiiksi koottuja tilaelementtejä.

– Rakennustapa ja -materiaalit vähentävät huomattavasti rakentamisen hiilijalanjälkeä, nopeuttavat asentamista ja helpottavat kosteudenhallintaa. Tavoitteemme on pienentää kohteissamme hiilijalanjälkeä 70 % vuoteen 2030 mennessä ja olla täysin hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä, Y-Säätiön rakennuttamisjohtaja Pekka Kampman sanoo.

Puumateriaali näkyy katon lisäksi julkisivun puuverhouksena sekä porrashuoneen portaissa ja seinissä. Talojen alin, osittain maan alle jäävä kerros on betonirakenteinen.

Keilarinteen talojen tilaelementtirakenteet ovat elementtitehtaalla ristiinliimatusta massiivipuulevystä eli CLT:stä valmiiksi rakennettuja moduuleja.

– Tilaelementtirakentamisessa työt painottuvat tehtaalle työmaan sijaan. Se edellyttää aina tavanomaista tarkempaa ja pitemmälle vietyä suunnittelua, sillä moduuleja ei voi enää muokata työmaalla. Esimerkiksi asuntojen lattiamateriaalit ja märkätilat tulevat valmiiksi asennettuina. Työmaalla tilaelementit nostetaan paikoilleen, ja tehdään tarvittavat kiinnitykset, kytkennät ja viimeistelytyöt, kertoo rakennussuunnittelusta vastannut projektipäällikkö Tuomas Malinen A-Insinööreistä.

Asunnoissa puuelementit on verhoiltu palokipsilevyillä.

– Puinen runkomateriaali vaatii automaattista sammutuslaitteistoa ja myös varautumista sprinklauksen häiriötilanteisiin. Puurakenteet on suojattu paloa vastaan ja puu mitoitettu siten, että rakenne kestää myös mahdollisen tulipalotilanteen, Malinen kertoo.

Kuopion Keilarinteen talojen päärakennesuunnittelijana toimi A-Insinöörit, pääurakoitsijana JVR-Rakenne ja arkkitehtisuunnittelijana Arkkitehtuuritoimisto AT.