Neljä vuosikymmentä toimineen Somotecin Olli Riihiluoma, Elli Riihiluoma ja Kalle Riihiluoma. Kuva Somotec

Kuopiolainen Somotec 40 vuotta 

Kuopiolaisen Somotec Oy:n toiminnan aloittamisesta tuli syyskuussa kuluneeksi 40 vuotta. Kulumisen- ja korroosionestoon sekä korjaushitsaukseen erikoistuneen asiantuntijayrityksen liiketoiminta on kasvanut jo miljoonaluokkaan. 

Neljä vuosikymmentä toimineen Somotecin Olli Riihiluoma, Elli Riihiluoma ja Kalle Riihiluoma. Kuva Somotec

Erikoistuminen oman alan asiantuntijaksi osoittautui yrityksen historian yhdeksi tärkeimmistä päätöksistä, sillä tänä päivänä erikoisosaaminen korostuu entisestään. Toimitusjohtaja Olli Riihiluoman mukaan hallitun kasvun mahdollistaminen on vaatinut paitsi päättäväistä otetta ja suomalaista sisua, myös uskallusta keskittyä omaan erikoisosaamiseen ja sen myötä lisäarvon tuottamiseen asiakkaalle.  

Neljän vuosikymmenen aikana maailma on muuttunut nopeaan tahtiin ja yllättäviin suuntiin. Asiantuntijuuteen perustuvasta erikoisosaamisesta ei Somotecilla ole tingitty tiukoissakaan tilanteissa.  

– Kun esimerkiksi vuoden 2008 pankkikriisi löi päälle, markkinoiden epävarmuus yltyi ja toipumisvaihe pitkittyi. Monen toimijan ratkaisu oli laajentaa valikoimia, vaikka teollisuus kaipasi osaavaa kumppania kunnossapitoon ja ongelmanratkaisuun. Somotec uskoi silloinkin omaan tekemiseensä ja jatkoi erikoistumistaan, Riihiluoma kertoo.

Tänä päivänä asiantuntijuuden rooli korostuu vieläkin enemmän. Ongelmanratkaisu on noussut tekemisen keskiöön – ei oikaista siitä, missä on myynnillisesti helpoin kohta, vaan maltetaan hakea ratkaisu, joka tuo asiakkaalle parhaan hyödyn elinkaariajattelun näkökulmasta. 

Olli Riihiluoma on työskennellyt Somotecissa toiminnan alkuvaiheista asti. Osakkaaksi hän tuli 1980-luvun lopulla ja vuonna 2006 osti itselleen yrityksen koko liiketoiminnan.  

Somotecin suunta seuraavalle 40 vuodelle on selvä: jatketaan valitulla, menestyksen viitoittamalla tiellä kohti yhä selkeämpään erikoisosaamiseen perustuvaa palvelua. Tässä on uudella yrittäjäsukupolvella entistä näkyvämpi rooli. Kalle Riihiluoma tuli Somoteciin vuonna 2014 ja Elli Riihiluoma vuonna 2020. 

Seuraava suuri kehitysaskel otetaan vuonna 2025, kun Somotec luopuu 30 vuotta vanhoista toimitiloistaan ja muuttaa uusiin. Samalla varastotoiminnot muuttuvat, ja muutenkin palvelua tehostetaan entisestään. 

– Kulumisen- ja korroosioneston sekä korjaus­hitsauksen erikois­ammattilaisina laitamme jatkossakin kovan kovaa vasten. Räätälöidyt asiantuntija­palvelut, laaja ammattilais­tarvikkeiden tukku­kauppa sekä suomalainen sisu kestävät myös seuraavat 40 vuotta, Olli Riihiluoma sanoo.