Kiinteistö Oy Commerce
Palosaneeraus toteutettiin kahdessa vaiheessa; ensimmäisessä vaiheessa oli kiire saada katto päälle ja samalla voitiin toteuttaa ullakkoheuoneistot, joista suunnitelmat olivat valmiina, selvittää rakennuttajakonsultti, diplomi-insinööri Pentti Kaivonen Insinööritoimisto LaRa Oy:stä. Toisessa vaiheessa suunnitelmien valmistuttua palautettiin muut kerrokset ennalleen.
Palo sai alkunsa Hämeenkadun ja Aleksis Kiven kadun kulmauksessa sijainneesta hampurilaisravintolasta. Pentti Kaivonen kuvaa palovahinkoaluetta pallon muotoiseksi alueeksi, joka sisäpihalta katsottuna kattaa A-rapun nurkan alhaalta ylös asti, kattoa myöten. Tuohoa tekivät niin tuli kuin sammutusvesikin. Tontti on neliön muotoinen ja sen suljetulta sisäpihalta lähtee porrashuoneita A:sta G:hen. Porrashuoneet E, F ja G ovat ns. piianportaita, joita pitkin kulki aikoinaan palvelusväki. Kattohuoneistot olivat juuri ennen paloa valmistuneet vuonna 2009 ja osa niistä jouduttiin rakentamaan heti perään uudestaan. Samoin oli upea ja vaativa peltikatto, jonka Rakennus Oy Paanurakenne Pirkanmaan Mestari-Rakentajat Oy:n alaurakoitsijana oli juuri uusinut ja palosta johtuen joutui tekemään osin uudestaan.
Ensimmäinen työ onnettomuuden jälkeen oli selvittää vahingon laajuus, jotta se voitiin ilmoittaa vakuutusyhtiölle ja päästiin kilpailuttamaan urakat.
– Kiinteistön kannalta monet tilat kohenivat parempaan kuntoon, kuin mitä ne olivat olleet, esimerkkinä A- ja B-porrashuoneen pintojen uusiminen, joista palovaurion ulkopuolinen osuus toteutettiin taloyhtiön kustannuksella tarjouserittelyn perusteella.
– Haasteellista on ollut saneerattavien kohteiden erilaisuus; on asuntoja, toimistoja, kaksi hammasklinikkaa, liiketiloja ja kaksi ravintolaa, toteaa työnjohtaja Heikki Wasenius Pirkanmaan Mestari-Rakentajat Oy:stä.
Saneerattuun osaan on pitänyt uusia kaikki, sillä rakenteet piti purkaa niin perusteellisesti, että vain välipohjien hirsirunko säilyi. Paikoin runkona on ollut myös teräspalkkia ja betonia. Saneerauksen lähtökohta oli niin totaalinen, että hampurilaispaikasta saattoi palkkien välistä nähdä auringon pilkottavan kuuden kerroksen läpi.
Rakentaminen erilaisessa järjestyksessä
– Iso asia oli saada teetettyä raivaustyöt ja kosteusmittaukset, joiden perusteella laadittiin vahinkoraportit, jotka purkutöiden etenemisen mukaan päivitettynä määrittelivät lopullisen purkutöiden laajuuden, sanoo Kaivonen.
Hän antaa kiitosta vakuutusyhtiö Tapiolalle hyvin toimineesta yhteistyöstä.
– Kun vesikattoa tehtiin, olivat kuivaukset vielä menossa.
Vuosi aikaisemmin sama rakennusyritys oli ollut rakentamassa kattohuoneistoja ja työt oli tehty niin hyvin, että niitä oli työläs purkaa saneerauksen alta, sanoo vastaava työnjohtaja Harri Lannetta.
– Paljon on tiiliseiniä rapattu, kaikki vaurioituneet seinät, niin huoneissa kuin porrashuoneissakin.
Vuonna 2004 kiinteistössä saneerattiin ns. piharakennus, joka on neljä kerrosta käsittävä rakennuksen uudempi osa sisäpihan puolella. Päärakennuksessa on kuusi kerrosta, ylimpänä ullakkotiloihin valmistuneet kattohuoneistot.
A-rapussa kulkee mielenkiintoinen vanhanajan hissi, joka on niin kapea, että sinne juuri ja juuri sopii kaksi keskikokoista ihmistä, vatsakkaalla hissiin ei ole asiaa. Kun hissillä saapuu kuudenteen kerrokseen, tuntuu kuin astuisi eri maailmaan, sillä siellä kaikki on uutta ja nykyaikaista, vaikka luksushuoneistot on rakennettu vanhaa kunnioittaen.
Kaidepuiden rungot ovat valurautaisia kuvioituja vanhan ajan hienouksia. Tuhoutuneiden alempien kerrosten aiemmin uusittujen pinnakaiteiden tilalle on taloyhtiön kustannuksella valmistettu vanhan mallin mukaisesti uudet niin, ettei eroa huomaa. Kuudennen kerroksen huoneistot ja käytävätila on tyylikkäästi kunnostettua tilaa. Nykyaikaisesta asumismukavuudesta ei tarvitse tinkiä, vaikka vanhat ikkunat nurkkatornissa on säilytetty ja niistä saa katsella upeita näkymiä Keskustorille ja Hämeenkadulle. Parvekkeelta voi ihailla toistaiseksi uutuuttaan kiiltävän peltikaton peittämiä torneja ja kattoulokkeita. Rakennuksen kadun puoleiset pääjulkisivut kunnostettiin vuonna 1992. Silloin rapattiin ja uusittiin ikkunat. Sisäpihan puolelta saneeraus tehtiin 2008 ja silloin uusittiin pinnoitus, ikkunat ja tuuletusparvekkeet. Yhdessä ullakkohuoneistoista vanha valokuilu on hyödynnetty niin, että osa huoneiston ikkunoista antaa kuiluun päin.
Jugend-talon on suunnitellut arkkitehtitoimisto Andersin-Jung-Bomanson 1800-luvun lopulla.
Sisämiljöö on säilytetty entisellään
Palosaneerauksen tavoitteena oli palauttaa rakennus paloa edeltävään tilanteeseen, sanoo pääsuunnittelija, arkkitehti Erik Stenvall BST-arkkitehdit Oy:stä.
Koska saneerauksen maksajana on ollut vakuutusyhtiö ja syynä palovahinko, on tavoite ollut selvä, tosin rakentamismääräykset ovat muuttuneet sitten edellisten rakennusvaiheiden.
Suunnitelmat jouduttiin laatiman pääasiassa purku-urakoitsijan kuvaaman video- ja valokuva-aineiston pohjalta. Lähtötietojen puutteellisuuden takia jouduttiin myös osittain turvautumaan arvauksiin ja olettamuksiin. Saneeratun osan suuruus on noin 2 800 m2.
Arkkitehti Stenvall on ollut suunnittelemassa Kiinteistö Oy Commercen ullakolle valmistuneet huoneistot muutama vuosi sitten. Ne ehtivät olla valmiina noin yhden vuoden ennen tulipaloa.
Museovirasto on ottanut kantaa ullakkorakentamiseen, varsinkin Hämeenkadun ja Keskustorin puoleiset julkisivut ovat asemakaavassa suojeltuja. Kuitenkin kekseliäisyyttä ja taitoa käyttäen löytyi oivallinen ratkaisu parvekkeiden rakentamiseen ullakon luksushuoneistoihin. Pihan puolen kattolapetta nostamalla saatiin parvekkeet upotettua kattokokonaisuuteen.
Hämeenkadun ja Keskustorin puolella ne piilotettiin risaliitti-koristeiden taakse niin, että julkisivun ilme ei muuttunut ja parvekkeiden olemassaolo pysyy piilossa.
– Tietysti ullakkohuoneistoissa on mukava olla parveke, mutta toinen tärkeä merkitys on luonnonvalo, jota saadaan parvekkeiden avulla huoneistoon, sanoo arkkitehti.
Pirkanmaan Mestari-Rakentajat osti ullakon rakennusoikeuden ja he myös markkinoivat huoneistoja.
– Rakennesuunnittelijan näkökulmasta kohteesta löytyi useita haastavia työtehtäviä. Ensimmäiseksi kohde on arvokas, kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti merkittävä kiinteistö. Sen alkuperäiset rakenteet ja rakennukseen sen elinkaaren aikana tehdyt saneeraukset tuli ottaa huomioon uusia rakenteita suunniteltaessa ja vanhoja muutettaessa, sanoo projektipäällikkö Timo Vuolle A-Insinöörit Suunnittelu Oy:stä.
Vanha massiivinen tiilirunko, eli tiilimuurit, sekä vanhat kantavat välipohjan massiiviset puupalkit, eli vuoliaiset, säilytettiin kerroksissa ennallaan. Samoin säilyivät myös kellarikerroksen tiilimuurit ja kellarin katon kappaholvi, eli ratakiskojen varaan tuettu muurattu holvirakenne. Vanhat rakenteet vaihtelivat hieman kerroksittain lisäten suunnittelutyön haasteellisuutta.
Uudet rakenteet ja rakenneratkaisut tehtiin perinteisesti korjausrakentamisessa hyväksi havaittuja materiaaleja, menetelmiä ja työtapoja käyttäen.
Kiinteistöstä tehtiin rakennusfysikaalisesti ja palo- sekä ääniteknisesti toimiva, nykymääräysten mukainen rakennus.
– Kohde oli haastava ja vaativa myös toteutuksen kannalta. Kohteen tilaaja, suunnitteluryhmä ja rakennusurakoitsija osasivat hoitaa annetun peruskorjaustehtävän ammattitaidolla ja yhteistyössä, tulevat haastavat kohdat hyvin ennakoiden, riittävän tiukan mutta rennon ilmapiirin vallitessa, jatkaa Timo Vuolle.
Osa tamperelaista historiaa
Commerce on osa tamperelaista historiaa, joka on tiukasti tässä hetkessä kiinni. Talon huoneistoissa on upeita vanhoja aarteita, kuten kauniita uuneja, entisiä tupakkasalonkeja tai yhdestä puusta veistetty kaareva naulakko. Edelleen varastokäyttöön jätetyllä ullakon osalla oleva lahtiseinä pysäyttää toden teolla. Sitä vasten on perimätiedon mukaan ammuttu vuoden 1918 sisällissodan aikana sotavankeja. Aikaa on kulunut ja uusi sukupolvi kasvanut.
Nyt vintillä on viisi uutta ullakkoasuntoa, joista pienin on 58 neliötä ja suurin 174 neliötä, ne ovat luksusta. Jugend-talon uusista kattohuoneistoista on upea näköala Keskustorille.
Talossa on paksut kiviseinät ja ullakkohuoneistojen kolmikerroksiset lasit takaavat sen, että talossa on rauhallista, vaikka se ihan Keskustorin tapahtumien aitiopaikalla seisookin.
Commerce on ollut koko elinkaarensa ajan tiukasti kiinni ajan hengessä. Hämeenkadun ja Keskustorin kulmauksessa taloa hallitsee hampurilaisravintola, josta tulipalo sai alkunsa pari vuotta sitten. Nyt paikka on avattu uusin ilmein ja paloturvallisuutta on parannettu. Keittiön rasvakanavat on hitsattu saumattomasti ylös asti, ja niissä on savuilmaisimet. Palopellit sulkeutuvat välittömästi, jos kanaviin tulee savua. Hampurilaisravintolan kunnostus on ollut oma kokonaisuutensa suunnittelun ja toteutuksen osalta.