Tältä tulee näyttämään valmis katto kirjaston lasten osastolla. Kuva: Arkkitehtitoimisto ALA.

Keskustakirjasto Oodin alakattokin aaltoilee

Tältä tulee näyttämään valmis katto kirjaston lasten osastolla. Kuva: Arkkitehtitoimisto ALA.

Helsingin keskustakirjasto Oodin aaltoileva kattomuoto näkyy jo katukuvassa. Kun kirjasto joulukuussa avataan, saadaan nähdä myös rakennuksen kolmannen eli ylimmän kerroksen geometrisesti muotoiltu alakatto.

”Kirjataivaaksi” nimetyssä tilassa on 14 kattoikkunaa, joiden suppilon muotoiset valokuilut läpäisevät kattorakenteen. Akustisesti ja visuaalisesti yhtä vaativaa kattoratkaisua ei ole ennen Suomessa tehty.

Yli 5 000 neliömetrin yhtenäinen alakatto perustuu Rockfon Mono Acoustic -ratkaisuun, joka Rockfonin mukaan mahdollistaa suunnittelun monipuolisuuden, tasovaihtelut ja kaarevat, saumattomat pinnat. Rockfon Mono Acoustic tarjoaa myös optimaaliset akustiset ominaisuudet.

– Kirjataivaan alakatto asennettiin paikalleen täysin käsityönä. Sekä työnjohto että asentajat kävivät hyvissä ajoin kouluttautumassa Rockfonin tehtaalla Belgiassa. Koulutuksen pääpainona oli löytää parhaat mahdolliset työmenetelmät, joilla kivivillalevyt saadaan muokattua mitä erilaisimpiin muotoihin, toimitusjohtaja Niko Oinonen alakattourakasta vastanneesta Sisärakennustekniikka SRT Oy:stä kertoo.

– Tietomallinnus on monelle insinöörille arkipäivää, mutta Oodin työmaalla tietomallinnus oli ahkerassa käytössä myös alakattoasentajilla. Sujuva ja säännöllinen yhteistyö arkkitehdin, rakennesuunnittelijan sekä pääurakoitsijan kanssa mahdollisti yksinkertaisten rakennusmateriaalien muuttamisen työmaalla ennennäkemättömän upeaksi ja monimuotoiseksi akustiikkaratkaisuksi, Oinonen toteaa.

Design-alakatto asennettiin kattoon kiinnitettyihin, Saksassa valmistettuihin metallirankoihin. Kaareviin muotoihin asennettiin 40 millimetrin paksuisia kivivillalevyjä, joihin ruiskutettiin parin millimetrin vahvuinen pinnoite.

Katon toteutus sujui Oinosen mukaan aivan suunnitelmien mukaan. Tiivis urakka kesti kymmenen viikkoa ja lopputulos on kuin taideteos.

Keskuskirjasto Oodista tulee elävä kohtaamispaikka keskelle Helsinkiä. Nykymuotoinen kirjasto on virikkeellinen monitoimitila, jossa on myös paljon ääntä. Siksi alakaton tuli olla myös akustiikaltaan huippuluokkaa.

– Pinnan piti olla sekä kova että sopivan huokoinen, jotta ääntä imeytyy alakattorakenteeseen. Juuri sopivan paksuisella ruiskutuspinnalla saatiin nämä molemmat todella haastavat vaatimukset täyttymään yhtä aikaa, kertoo Rockfon Oy:n avainasiakaspäällikkö Markus Salin.

Oodin suunnittelun lähtökohtana oli terveellinen, turvallinen ja viihtyisä rakennus.

– Kaikki nämä asiat käyvät toteen erinomaisesti, sanoo projektinjohtaja Erkki Pekkanen Ramboll CM Oy:stä. Ramboll toimi projektissa sekä rakennuttajakonsulttina että rakennesuunnittelijana.

Rockfonin mukaan sen toimittamat akustiset ratkaisut turvaavat hyvää sisäilmaa, koska kivivillainen materiaali ei sisällä mitään orgaanisia aineita eikä se ime itseensä kosteutta. Kivivilla ei toimi mikro-organismien kuten homeen kasvualustana.

– Näin ollen kyseisen rakenteen homehtumisriski jää erittäin pieneksi. Se on tärkeää terveellisen sisäilman kannalta, Pekkanen jatkaa.