katajanokka
Kuva: katajanokanlaituri.fi

Katajanokan Laiturin ensimmäiset puuelementit on asennettu

Työeläkeyhtiö Varman omistama puurakenteinen toimitilarakennus Katajanokan Laituri valmistuu vuonna 2024. Rakennukseen sijoittuvat muiden muassa Stora Enson pääkonttori ja S-ryhmän hotelli. Arkkitehtisuunnittelusta vastaa Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy.

Kuva: katajanokanlaituri.fi

Kohteessa aloitettiin maarakennustyöt tammikuussa 2022 ja kellarin betonirakennetyöt syyskuussa 2022.

Nyt Katajanokan Laiturin työmaalla on aloitettu puuelementtien asennus, joita rakennuksen runkoon tulee yhteensä 2500 kappaletta. Nelikerroksisen rakennuksen Kauppatorin pääty on harjakorkeudessa toukokuun lopussa. Julkisivujen asennus käynnistyy kevään aikana, ja sisätiloja päästään rakentamaan kesällä. Hanke on valmis vuonna 2024.

Rakennukseen tulee vuokrattavaa tilaa 16 000 neliömetriä. Stora Enson pääkonttorin ja S-ryhmän Solo Sokos Hotel Pier 4:n lisäksi rakennukseen tulee muita palveluntarjoajia ja yleisölle avointa tilaa.

– Tavoitteemme on rakennuttaa Katajanokalle, Helsingin paraatipaikalle, kaupunkikuvallisesti ja maisemallisesti korkeatasoinen toimitila, jossa toteutuvat myös kestävän rakentamisen periaatteet ja ympäristöarvot. On hienoa saada toteuttaa hanketta, joka elävöittää Katajanokan rantaa tuomalla sinne työpaikkoja ja houkuttelemalla matkailijoita, Varman toimitusjohtaja Risto Murto sanoo.

Varman mukaan Katajanokan Laiturin rakentamista ohjaavat vastuullisuus ja kiertotalouden periaatteet. Tontilla aiemmin sijainneen rakennuksen purkutyöstä saadut käyttökelposet kalusteet, talotekniset laitteet sekä rakennusosat ja -materiaalit myytiin huutokaupalla uudelleen käytettäviksi.

Rakennuksen elinkaaren hiilijalanjäljestä halutaan mahdollisimman pieni.

– Tulevan pääkonttorirakennuksemme valmiissa puurungossa tulee olemaan noin 7600 kuutiometriä Stora Enson toimittamaa massiivipuuta. Se tarkoittaa, että näyttävän rakennuksen puurakenteet varastoivat hiiltä lähes 6000 tonnia, mikä vastaa noin 3500 henkilöauton keskimääräisiä vuotuisia päästöjä Suomessa, Stora Enson maajohtaja Seppo Parvi kertoo.

Katajanokalle rannan ja rakennuksen väliin avataan kävely-yhteys.

– Rannan kehittäminen mahdollistaa hienolla tavalla sen, että uniikki rantatilamme on yhä laajemmin kaikkien helsinkiläisten käytössä ja toisaalta puurakentaminen tukee kunnianhimoisten ilmastotavoitteidemme saavuttamista, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen toteaa.