Kauppakeskuksen yläpuolelle valmistuvaan 8-kerroksiseen taloon tulee 140 vuokrattavaa huoneistoa. Ensimmäinen osa huoneistoista valmistui marraskuun lopussa ja toinen osa on valmiina vuodenvaihteessa.

Karuselli pyöräytti Keravan keskustan uuteen aikaan

Kauppakeskuksen yläpuolelle valmistuvaan 8-kerroksiseen taloon tulee 140 vuokrattavaa huoneistoa. Ensimmäinen osa huoneistoista valmistui marraskuun lopussa ja toinen osa on valmiina vuodenvaihteessa.

Keravan keskustaa rakentaa uusiksi SRV Rakennus Oy. Yhtiön hankekehitysjohtaja Toni Kankare toteaa alueen elävöittämisen olevan esimerkki SVR:n roolista kaupunkikeskustojen kehittäjänä ja rakentajana.

– Ennen hankkeen käynnistämistä teimme markkinatutkimusta. Se osoitti vahvasti, että Keravalle kaivattiin modernia kaupallista kokonaisuutta, olihan kaupunki aikoinaan yksi Keski-Uudenmaan elinkeinoelämän keskuksista.

Kauppakeskus Karuselli sijaitsee vanhalla kauppapaikalla, jossa oli aikaisemmin Aleksintori-ostoskeskus.

Kauppakeskushanke lähti liikkeelle SVR:n ostettua kävelykadun varrelta Aleksintorin ostoskeskuksen ja Keskon omistuksessa olleet kaksi kiinteistöä.

Kauppakeskushanke lähti liikkeelle SVR:n ostettua kävelykadun varrelta Aleksintorin ostoskeskuksen ja Keskon omistuksessa olleet kaksi kiinteistöä. Lisäksi kokonaisuuteen kuului maanvaihtoa kaupungin kanssa. Toni Kankare kiittelee yhteistyötä Keravan kaupungin kanssa.

– Kaavamuutokset ja lupaprosessi menivät sujuvasti. Meillä oli selkeästi yhteinen tahtotila uudistaa kaupungin ydinkeskustaa.

Työt korttelissa alkoivat vanhojen talojen purkamisella, ja rakennustöihin päästiin loppuvuodesta 2016.

– Rakentamisessa oli omat haasteensa, koska rakennuksessa yhdistyvät ostoskeskus liiketiloineen ja kerrostalo asuntoineen. Pystyimme kuitenkin onnistuneesti yhdistämään nämä rakennustyypit sovittamalla yhteen erilaisia työ- ja toimintatapoja, Kankare sanoo.

Maltillinen ja selkeä kauppakeskus

Ostovoimaan ja kuluttajatutkimuksiin nojautuen Karuselli-kauppakeskuksesta tehtiin maltillinen ja pohjaratkaisultaan selkeä. Kauppakeskuksessa on 26 liiketilaa, jotka kattavat yhteensä 5500 neliömetriä. Koko liiketilahankkeen laajuus on noin 7000 neliömetriä. Karusellin lippulaiva on K-Supermarket.

Pääsisäänkäynti yhdessä kerroksessa olevaan kauppakeskukseen on kävelykadun puolella. Lisäksi katutasossa on kaksi muuta sisäänkäyntiä. Kauppakeskuksessa on valoisa keskusaukio, johon on liukukäytäväyhteys kellarikerroksessa olevasta pysäköintilaitoksesta, jossa on 195 pysäköintipaikkaa kauppakeskuksen asiakkaille ja talon asukkaille.

– Marraskuun alussa avattu kauppakeskus on otettu hyvin vastaan. Sille näyttää olleen tilausta niin yrittäjien kuin asiakkaidenkin puolelta. Ensimmäisten viikkojen tilastot kertovat, että monien toimijoiden osalta asiakas- ja myyntitavoitteet on saavutettu ja jopa ylitetty, Toni Kankare toteaa.

Kauppakeskuksessa on valoisa keskusaukio, johon on liukukäytäväyhteys kellarikerroksessa olevasta pysäköintilaitoksesta.
Kauppakeskuksen nimi Karuselli kertoo siitä, että suomalainen tivolitoiminta syntyi 1800-luvulla Keravalla.

Automaatio pitää olosuhteet miellyttävänä

Kauppakeskuksen kiinteistöautomaatiojärjestelmän suunnittelusta vastaavan Insinööritoimisto Entalcon Oy:n toimitusjohtaja Aki Kurronen kertoo, että ilmanvaihto on toteutettu Karusellissa hajautettuna useampaan konehuoneeseen. Järjestelmänä on väyläpohjainen automatiikka.

Kauppakeskus Karusellissa on monen kokoisia tiloja, joissa toimii erilaisia liikkeitä ja ravintoloita.

– Liiketilojen olosuhteiden optimoimiseksi tiloissa on anturit, jotka haistelevat ilman lämpötilaa ja hiilidioksidipitoisuuksia. Olosuhdeantureiden välittämä tieto ohjaa ilmanvaihtoa, jonka tarve vaihtelee esimerkiksi yleisömäärän mukaan. Automatiikan ansiosta ilmanvaihdon teho on optimaalinen niin ruuhka- kuin yöaikaankin, Kurronen kertoo.

Kauppakeskuksen viilennys on toteutettu osittain ilmanvaihdon kautta. Tämän lisäksi liiketiloissa on omat yksikkönsä, jotka tarvittaessa tehostavat viilennystä.

Automatiikan hyödyistä Aki Kurronen mainitsee ensimmäisenä ilmanlaadun. Kauppakeskuksessa on viihtyisää, koska lämpötila pysyy miellyttävänä eikä ole vedontunnetta.

Kauppakeskuksen yläpuolella olevissa kerrostalohuoneistoissa on keskitetty koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto.

Kellarikerroksessa olevassa pysäköintilaitoksessa on 195 pysäköintipaikkaa kauppa keskuksen asiakkaille ja talon asukkaille.
Kauppakeskus Karuselli sijaitsee vanhalla kauppapaikalla, jossa oli aikaisemmin Aleksintoriostoskeskus.

Kerrostaloon vuokrahuoneistoja

Kauppakeskuksen yläpuolelle valmistuvaan 8-kerroksiseen taloon tulee 140 vuokrattavaa huoneistoa. Ensimmäinen osa huoneistoista valmistui marraskuun lopussa ja toinen osa on valmiina vuodenvaihteessa. Asuinkerrosten bruttoala on yhteensä lähes 10 500 neliömetriä.

Kauppakeskuksen, asuinkerrostalon ja pysäköintitalon omistaa työeläkevakuutusyhtiö Ilmarinen.

– Ensimmäinen osa Keravan keskustan modernisointia on kauppakeskus Karuselli ja sen päällä oleva kerrostalo. Tämän jälkeen valmistuu viereinen kortteli, jonka rakentaminen on jo käynnistynyt. Suunnitelmissa on viisi uutta asuinkerrostaloa vuoteen 2022 mennessä, Toni Kankare kertoo.

Teksti Irene Murtomäki | Kuvat Vesa Mäkinen

 

Kuule miten voit kasvattaa rakennusalan myyntiäsi ja markkinoida tehokkaammin palveluidemme avulla

Antamalla yhteystietosi voimme olla sinuun yhteydessä tuotteisiimme liittyen. Lue lisää tietosuojasta tästä.