Kuva: Etera

Kansainvälinen GOLD-tason LEED-ympäristösertifikaatti kauppakeskus Ristikolle

Kuva: Etera
Kuva: Etera

LEED GOLD –tason sertifikaatti on myönnetty Ristikon kauppakeskukselle Helsingin Konalassa. LEED-järjestelmä vahvistaa, että Ristikko on ympäristö- ja energiatehokas. Se on suunniteltu ja rakennettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Ristikon omistavat puoliksi työeläkeyhtiö Etera ja rakennusosakeyhtiö Hartela.

Kauppakeskus Ristikolla on mielenkiintoinen historia. Se on vuonna 2009 rakennettu Hartwallin vanhan pullovaraston tiloihin Konalaan. Kauppakeskusta on viime vuoden aikana peruskorjattu ja laajennettu. Uuden ilmeen saanut keskus vietti avajaisiaan vuoden 2015 lokakuussa. Ristikossa on noin 30 liikettä neljässä kerroksessa, 13 500 neliössä. Kaikki tilat saadaan kokonaisuudessaan käyttöön alkuvuonna 2016.

”Eteralle kestävän kehityksen tukeminen on tärkeä osa kiinteistösijoittamista. Olemme jo vuosia käyttäneet uusissa toimisto- ja liiketilojen rakennushankkeissa LEED-ympäristösertifiointia”, toteaa kiinteistöjohtaja Timo Sotavalta Eterasta. ”Järkevät rakentamisen ratkaisut vähentävät kiinteistöjen ympäristökuormituksen lisäksi ylläpidosta syntyviä kustannuksia. Myös liiketilojen vuokralaisille tilojen ekologisten valintojen tuomat säästöt ja viihtyisyys ovat merkittäviä tekijöitä.”

”LEED–sertifikaattia varten tietoa kerätään hyvin laajalti. Läpi käydään niin rakennusprosessit kuin veden- ja energiankulutuskin. Ristikossa energiankulutusta tehostavat mm. valaistus sekä ilmanvaihdon tehokas lämmön talteenotto. Sähkön, lämmön ja veden kulutusta seurataan tarkasti. Ympäristöluokitus auttaa hallitsemaan rakennuksen ekologista jalanjälkeä ja ylläpitokustannuksia sen elinkaaren aikana”, kuvaa kiinteistöliiketoiminnan johtaja Tapio Rantanen Hartelasta.

LEED-sertifioinnilla saadaan eri puolilla maailmaa sijaitsevat rakennukset vertailukelpoisiksi keskenään. Sertifiointeja myöntää ja niiden käyttöä valvoo riippumaton Green Building Certification Institute. LEED-järjestelmä tasomäärityksineen on tärkeä mittari kansainvälisille sijoittajille.

Monipuolista lähipalvelua

”Ristikon palvelutarjonta on monipuolinen vauvasta vaariin. Ristikko on aktiivisen elämän keskus, jossa myös arkiaskareet hoituvat helposti ja nopeasti. Ristikon palveluvalikoima on kohdennettu energisen, harrastavan asiakaskunnan ja lähialueen asukkaiden tarpeisiin. Reippailuhalli Huimalan, Reiman, Gulliverin ja Luhdan outlettien ja lukuisten uusien myymälöiden ja ravintoloiden myötä keskuksesta on tullut ainutlaatuinen – perheet saapuvat sinne ostoksille ja viihtymään myös kauempaa”, kertoo kauppakeskuspäällikkö Tanja Teeriaho.

Ristikko sijaitsee keskeisellä paikalla Vihdintien ja Kehä I:n varrella noin 10 kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Se tarjoaa palveluja niin läheisille asuin- ja työpaikka-alueille kuin ohikulkeville suurille liikennevirroillekin. Kätevää – ja LEED-mittarienkin arvostamaa – on myös kauppakeskuksen hyvä saavutettavuus julkisin liikennevälinein.


Etera – Tässä ajassa.

Etera on työeläkeyhtiö, joka huolehtii suomalaisten eläketurvasta. Kuuntelemme asiakkaitamme ja elämme mukana heidän rytmissään. Yli 50 vuoden kokemus erityyppisistä työsuhteista tekee Eterasta muuttuvan työelämän osaajan. Työskentelemme yhdessä asiakkaidemme kanssa suomalaisten työkyvyn edistämiseksi. etera.fi kertoo enemmän.