Kuva: Sweco

Kalliomekaniikan asiantuntija Topias Siren Aalto-yliopiston työelämäprofessoriksi

TkT Topias Siren on nimitetty Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kalliotekniikan ja rakenteiden mekaniikan työelämäprofessoriksi ajalle 1.10.2022–30.9.2025. Tehtävä sijoittuu rakennustekniikan laitokselle.

Kuva: Sweco

Siren jatkaa samalla päätyössään Swecolla kalliorakenteiden osastopäällikkönä, johon hänet nimitettiin vuonna 2020.

Topias Sirenillä on yli 14 vuoden kokemus kalliorakennussuunnittelusta. Työnsä ohella hän väitteli tekniikan tohtoriksi Aalto-yliopistossa vuonna 2015 kalliomekaniikan ja teknillisen geologian alalta. Väitöskirja käsitteli kallion vaurioitumismekanismeja.

Siren on erikoistunut erityisen vaativaan kalliomekaniikkaan, jossa tutkitaan ja mallinnetaan kallion käyttäytymistä ja lasketaan kallionlujituspulttien kapasiteettia ja kuormitusta. Kalliomekaniikka on verrattavissa rakenteiden mekaniikkaan rakennesuunnittelussa.

– Kalliorakentaminen on erityisen tärkeä ala juuri nyt, kun maanalainen rakentaminen lisääntyy kaupunkialueilla. Topias Sirenillä on laaja ja monipuolinen osaaminen kallioista ja kalliomekaniikan alalta. Arvostan hänen tuomaansa asiantuntemusta opiskelijoidemme käyttöön, jotka pääsevät Sirenin avulla tutustumaan perusasioiden lisäksi erittäin vaativienkin kalliomekaniikan haasteiden ratkaisuihin, sanoo Insinööritieteiden korkeakoulun dekaani Gary Marquis.

– Työelämän ja akateemisen maailman yhdistelmä on lähellä sydäntäni. Olen vuosia toiminut työelämän ohella yliopistomaailmassa sivutoimisena opettajana, tohtorikoulutettavana ja tutkijatohtorina. Hetkeksi irtaannuin yliopistolta siirtyessäni Swecolle perustamaan uuden Kalliorakenteet-osaston. Nyt palaan innolla osa-aikaisesti akateemiseen maailmaan. Mukanani tuon opiskelijoille paljon oppeja työelämästä yhdistettäväksi teoreettiseen osaamiseen, toteaa Topias Siren.

Topias Siren on Suomen kalliomekaniikkatoimikunnan johtokunnan varapuheenjohtaja ja toimii aktiivisesti Vuorimiesyhdistyksessä. Vuonna 2021 hänelle myönnettiin pronssinen Eero Mäkinen -ansiomitali. Vertaisarvioitujen julkaisujen lisäksi Siren on kirjoittanut lukuisia tutkimusraportteja ja konferenssijulkaisuja.