Jyväskylän yliopiston kirjaston peruskorjaus on valmis

Jyväskylän yliopiston peruskorjattu kirjastorakennus Lähde avautuu yleisölle maanantaina 30.8.2021. 23 miljoonaa euroa maksaneen korjauksen pääurakoitsija oli Skanska Talonrakennus Oy.

Rakennuksen eri tilojen, palveluiden ja tekniikan käyttöönotto jatkuu vaiheittain läpi syksyn 2021. Avajaisviikkoa vietetään tammikuussa 2022, kun Lähteen tapahtuma- ja kansalaistiedetila avautuu tarjoamaan tieteellistä tietoa kaikille. 

Arkkitehti Arto Sipisen (1936–2017) suunnitteleman Jyväskylän yliopiston kirjastorakennuksen peruskorjaus käynnistyi keväällä 2019. Yliopiston kirjasto on toiminut rakennuksessa vuodesta 1974 lähtien.

Peruskorjauksen pääsuunnittelijana toimi Ari Sipinen Arkkitehtitoimisto Sipinen Oy:stä. Lähde-rakennuksen rakennuskustannukset olivat noin 23 miljoonaa euroa. Projektinjohtourakoitsijana hankkeessa toimi Skanska Talonrakennus Oy.

– Hankkeen sisältö ja toiminnot suunniteltiin yhdessä yliopiston henkilöstön kanssa yhteiskehittämisen menetelmin. Toivomme, että tilat palvelevat hyvin tulevia tarpeita ja käyttäjiä. Rakennustyöt myös valmistuivat pääosin aikataulussa ja kustannusarviossa,  rakennuttamisen ja ylläpidon johtaja Aki Havia Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:stä sanoo.

– Rakennuksen peruskorjauksella pystyimme tukemaan yliopistokirjaston toimintaympäristössä tapahtuvaa merkittävää muutosta. Pohjakerrosten entiset kirjavarastojen tilat mahdollistavat nyt enemmän opetus- ja ryhmätyötilaa sekä vapaita kokoontumisen paikkoja. Näitä opiskelijamme ovat kaivanneet koronapandemian aikana, talous- ja palvelujohtaja Päivi Seppä Jyväskylän yliopistosta sanoo.