Kuva: Arkkitehtitoimisto SARC

Helsingin vanhasta linja-autoasemasta rakennetaan Kulttuurikasarmi

Helsingin Kampissa olevasta linja-autoasemasta korjataan Kulttuurikasarmi, joka avaa ovensa vuonna 2023. Rakentaminen alkaa syyskuussa, urakoitsijana on SRV.

Kuva: Arkkitehtitoimisto SARC

Kulttuurikasarmissa yhdistyvät kulttuuri, taide, konsertit, tapahtumat ja herkuttelu. Rakennuksen sisään sijoittuvat muun muassa BioRex Cinemasin kolme uutta elokuvateatteria ja NoHo Partnersin erityyppiset ravintolat, baarit ja lasipaviljonki sekä iso sisätapahtumatila terasseineen. Lasipalatsin aukiolle rakennetaan tapahtumalava.

– Kultuurikasarmin edistäminen alkoi yli viisi vuotta sitten halusta saada historiallinen rakennus sen ansaitsemaan käyttöön ja kaupunkilaisten hyödyksi ja nautinnoksi. Olemmekin saaneet työstää Kulttuurikasarmia Helsingin kaupungin rohkaisemana ja tukemana alusta lähtien, ja hankkeen kaikki osapuolet ovat nyt yhdessä valmiit tositoimiin, rakentaminen käynnistyy ja parin vuoden kuluttua saamme avata ovemme niin helsinkiläisille kuin kaupungissa vieraileville, toteaa Kulttuurikasarmi hankkeen alullepanija ja hallituksen puheenjohtaja Ari Tolppanen.

Kulttuurikasarmin rakennuksella on pitkä historia. Alkujaan se oli venäläisille joukko-osastoille suunnitellun kasarmikokonaisuuden huoltorakennus, joka jäi jäljelle vuonna 1918 kansalaissodassa palaneesta kasarmikokonaisuudesta. Rakennus on suomalaisille tuttu pitkään palvelleena linja-autoasemana. Sen jälkeen rakennuksessa on toiminut muun muassa kaupungin näyttelytila. 

– Kasarmin vanhan huoltorakennuksen muutokset on suunniteltu siten että suojellun empirerakennuksen kaupunkirakenteellinen merkitys, julkisivut ja mittakaava säilyy mutta muutosten myötä rakennus avautuu kaupunkitilaa aktivoivaksi arvorakennukseksi. Nykyistä rakennusta laajennetaan Narinkkatorille uudella lasisella paviljongilla, jonka arkkitehtuuri linkittää hankkeen myös Amos Rexin ja Lasipalatsin korttelikokonaisuuteen. Toiseen kerrokseen sijoittuva tapahtumatila ja siihen liittyvä kattoterassi luovat ydinkeskustaan kokonaan uudenlaisen tilakokonaisuuden ja näkymät. Elokuvasalit rakennetaan maan alle kokonaan nykyisen rakennusrungon ulkopuolellepääsuunnittelija Sarlotta Narjus arkkitehtitoimisto Sarc Oy:stä kertoo. 

Hankkeen taustalta löytyvät Lasipalatsin kiinteistöt omistava Föreningen Konstsamfundet r.f, NoHo Partners Oyj, BioRex Cinemas Oy sekä Ilona Studios Oy. Osapuolten investointi hankkeeseen on yhteensä noin 30 miljoonaa euroa. Kulttuurikasarmin rakentamisesta vastaa SRV.