Hypon Asuntoindeksi hiipuu yhä, vaikka Tampereelle laskettuun käyrään on jo tullut pieni väkänen ylöspäin. Kuva: Hypo

Hypo: Asunnon ostajat odottavat korkokäännettä

Hypo ennustaa ensi vuodelle asuntojen hintoihin loivaa nousua, koska uusien asuntojen tarjonta hyytyy ja samaan aikaan muuttoliike tuo kasvukeskuksiin uutta väkeä. Hintaennuste tälle vuodelle on -6,0 prosenttia ja ensi vuodelle +1,5 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla vastaavat luvut ovat -7,5 prosenttia (2023) ja +2,5 prosenttia (2024). Hypo-indeksin mukaan asuntojen hintakehitys kääntyy vuonna 2024 ylöspäin ensimmäisenä Tampereella, mikä näkyy jo nyt pienenä muutoksena.

Hypon Asuntoindeksi hiipuu yhä, vaikka Tampereelle laskettuun käyrään on jo tullut pieni väkänen ylöspäin. Kuva: Hypo

– Asuntokaupan myyntiketjut ovat pidentyneet, koska ihmiset varovat kahden asunnon loukkua ja tekevät ostotarjoukset aiempaa useammin ehdollisina. Asuntokauppa käy yhä hitaasti, minkä vuoksi asuntojen hinnat laahaavat loppuvuoden lähellä nykyistä tasoaan. Pitkät kauppaketjut kertovat kuitenkin samalla myös pinnan alla väreilevästä kysynnästä, jonka purkautuminen tukee asuntojen hintoja ensi vuonna, Hypon ekonomisti Juho Keskinen sanoo.

Hypon päivitetyssä asuntoluottoluokituksessa Espoo nousi Helsingin ja Tampereen rinnalle. Kärkikolmikko on nyt AA-luokassa. Kirjainten perässä on miinus heijastaen sitä, että asuntomarkkinoiden vaikea suhdanne näkyy myös vahvimman kasvun alueilla. Vahva tulokehitys nosti Espoota, minkä lisäksi se erottautuu edukseen tämänkin vuoden väestökehityksessä.

Asuntoluottoluokitus on rakennettu kuvaamaan alueiden riskejä ja kriisinkestävyyttä, jolloin hetkellinen suhdannekuoppa ei heiluta yksittäisen alueen luokitusta kovin vahvasti. Tuoreessa päivityksessä luokitus nousi 24 kunnassa yhdellä pykälällä ja laski 59:ssä.

Hypo-luokitus tarkastelee kaikkia manner-Suomen asuntomarkkina-alueita niiden riskitasojen kautta käyttämällä luottoluokitusmaailmasta kymmenportaista asteikkoa. Luokitus koostetaan 26 muuttujasta, jotka muodostavat yhdeksän teemakokonaisuutta: maksukyvyn, likviditeetin, vakuusarvot, kuntatalouden, turvallisuuden, terveyden, muuttoliikkeen, tulevaisuuden ja ympäristön.

– Espoon väestö kasvaa nyt vahvasti ja espoolaisten tulokehitys näyttää myös vankalta. Näyttää myös siltä, että Suomen tervein ja työkykyisin väestö löytyy juuri Kauniaisista ja Espoosta. Asuntolainan maksukyky perustuu palkkatuloon ja siten keskeisesti työkykyyn. Mielestäni tällainen terveyden ja talouden kohtalonyhteys vahvistuu suomalaisväestön ikääntyessä, Keskinen toteaa.

Kasvavat ja kehittyvät omistusasuntovaltaiset alueet erottuvat nyt edukseen tilanteessa, jossa riski sijoittajien ja rakennusyhtiöiden konkursseille on kohonnut.

– Inflaatio ja korkojen nousu yllättivät niin oman kodin omistajat kuin asuntosijoittajatkin. Kun työllisyystilanne tukee yhä omistusasujia, on sijoittajien ahdinko kasvanut, koska kulut ovat nousseet ja vuokratuoton hankkiminen on aiempaa epävarmemmalla pohjalla. Suuri sijoittaja-altistus nostaa riskiä asuntojen myyntiaalloille sijoittajien suosimilla alueilla ja toisaalta myös muille osakkaille sijoittajien suosimissa taloyhtiöissä. Vaikka kasvu- ja kehitysnäkymä onkin kokonaisuudessaan mainio esimerkiksi Vantaan Tikkurilassa ja Kivistössä, Espoon Suurpellossa ja Helsingin Sörnäisissä, on korkojen nousu osoittanut, että sijoittajien suuri osuus tulee huomioida riskiarvioinnissa kaikkina aikoina, Hypon Juho Keskinen sanoo.