Kuva: Helsingin kaupunki, WSP, Knight Architects

HTJ valvojaksi Kruunusillat-hankkeen siltaurakkaan Helsingissä

Rakennuttajatoimisto HTJ voitti kilpailutuksen Helsingin kaupungin Kruunusillat-hankkeen siltaurakan valvontatehtävistä. Siltaurakka sisältää Finkensillan sekä Kruunuvuorensillan rakentamisen. Rakentaminen alkaa lokakuussa 2021.

Kuva: Helsingin kaupunki, WSP, Knight Architects

Siltaurakka on osa Helsingin kaupungin Kruunusillat-raitiotien rakennushanketta, jossa rakennetaan raitiotie ja kevyenliikenteen yhteys Laajasalosta Korkeasaaren ja Kalasataman kautta Hakaniemeen.

Siltaurakan suurin ja näyttävin osa on Korkeasaaren ja Kruunuvuorenrannan välille rakennettava uusi Kruunuvuorensilta. Siitä tulee Suomen pisin silta, noin 1,2 kilometriä pitkä. Siitä tulee myös maan korkein vinoköysisilta, joka on teknisesti vaativa ja Suomessa viime aikoina harvinainen rakenneratkaisu. Lisäksi urakassa toteutetaan Kalasataman ja Korkeasaaren yhdistävä uusi Finkensilta sekä nykyisen Korkeasaaren sillan muutostyöt.

– Kruunusiltojen siltaurakan valvonta tulee olemaan kaikkien aikojen suurin infrahankkeemme teknisen vaativuutensa takia, ja olemme erittäin ylpeitä kilpailutuksen voitosta. Urakassa tarvittava henkilötyömäärä on arviolta 30 henkilötyövuotta neljän vuoden aikana. Pystymme hyödyntämään ja yhdistämään tässä hankkeessa laajasti henkilöidemme osaamista, toteaa HTJ:n infrarakentamisen johtaja Ilmari Sikander.

– Olemme iloisia, että Kruunusillat-hankkeen toteuttaminen päästään aloittamaan pitkän suunnittelun jälkeen. Näin vaativassa hankkeessa valvojalta vaaditaan vahvaa insinöörirakentamisen osaamista ja kykyä huolehtia, että valitut ja haastavat tekniset ratkaisut toteutetaan suunnitellusti. Luotamme HTJ:n ammattitaitoon, sanoo projektinjohtaja Marko Haapanen Helsingin kaupungilta.

Kruunusillat-raitiotiehankkeessa siltaurakka toteutetaan kokonaisurakkana ja muu rakentaminen allianssimallilla. Siltaurakan rakennustyöt alkavat lokakuussa 2021, ja sen odotetaan valmistuvan vuoden 2025 aikana. Uuden raitioyhteyden arvioidaan valmistuvan liikenteelle vuonna 2027.