Kaikki uudet Nuron-työkalut ovat yhden akkujärjestelmän varassa. Kuvassa on yksi akkuyksikkö, ja paljon tehoa tarvitsevassa laitteessa niitä on useampi.

Hilti haluaa mullistaa rakentamisen akkutyökaluillaan

Rakentamisen ammattilaisille koneita, laitteita ja järjestelmiä kehittävä ja markkinoiva Hilti julkisti elokuun puolivälissä Manchesterissa 70 uutta akkutyökalua uuden Nuron-brändin alla. 

– Alaa muuttavat innovaatiot ovat olleet Hiltin dna:ta 1950-luvulta lähtien. Kahdeksan vuoden salaisen tuotekehitysprojektin jälkeen julkaistava Nuron on Hiltin kaikkien aikojen suurin innovaatio, Hiltin Pohjois-Euroopan markkinointijohtaja Rainer Ringgenberg sanoo.

Hiltin kansainvälisen markkinoinnin johtajan Ewald A. Kaluschan mukaan Nuron on valtava yksinkertaistus ja tehokkuuden lisääjä rakennus-alalle. Nuron-sarjaan kuuluu työkaluja kevyistä ruuvaimista murtovasaroihin saakka, ja ne kaikki ovat saman 22 Voltin akkujärjestelmän piirissä. 

– Kaikki Nuron-työkalut ovat uusia, eivät entisten uusia versioita, koska akku- ja muut innovaatiot vaativat täysin uudet työkalut, Kaluscha toteaa.

Kaluschan mukaan työmaita hidastavien erilaisten akkujen, latureiden, sähköjohtojen ja polttoainekanisterien aika jää Nuronin myötä historiaan. Samalla työturvallisuus ja työergonomia paranevat. Nuron-laitteet ovat muita kevyempiä, ja niissä on muun muassa iskunkestäviä puskureita, pölynpoistojärjestelmä, aktiivinen väännönrajoitin ja aktiivinen tärinänvaimennin. 

Nuron-koneiden akku latautuu Kaluschan mukaan nopeasti, ja akun suorituskyky on merkittävästi aiempaa parempi: tehoa siirtyy akusta laitteeseen yhdellä latauksella jopa kaksinkertaisesti aiempaan verrattuna, 1000 Watin sijaan 2000 Wattia. Samoin laitteiden uusi jäähdytys-järjestelmä mahdollistaa aiempaa pidemmän työskentelyajan kerrallaan.

Akun kautta työkalut ovat liitettyinä Hiltin omaan pilvipalveluun, joka kerää dataa työkalujen suorituskyvystä, tuottavuudesta ja sijainnista. 

Kaikki uudet Nuron-työkalut ovat yhden akkujärjestelmän varassa. Kuvassa on yksi akkuyksikkö, ja paljon tehoa tarvitsevassa laitteessa niitä on useampi.

Hilti (Suomi) Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Martikainen kertoo, että kaikki Nuron-uutuudet tulevat Suomen markkinoille. Ensimmäiset toimitukset ovat lokakuussa.

– Laitteet ovat olleet jo käytössä useilla asiakkailla ja useilla työmailla. Ensimmäiset palautteet ovat olleet ilahduttavia. Toimialan tarve tuottavuuden ja työturvallisuuden edelleen parantamiseen on selvä. Nuron tuo konkreettisen ja kustannustehokkaan tavan tuoda työturvallisuus seuraavalle tasolle, parantaa operatiivista tuottavuutta suorituskyvyn kasvattamisella ja organisatorista tuottavuutta datan käytön ja kaluston rakenteen yksinkertaistamisen kautta, Martikainen sanoo.

Uusien Nuron-työkalujen myötä vanhat on tarkoitus kerätä pois ja ottaa niistä materiaalit talteen.

Jyrki Martikaisen mukaan työkalujen kierrätys on ollut Suomessa arkea jo aiemminkin.

– Suomen Hilti on kiertotalouden suhteen kehityksen kärjessä. Meille tämä asia on äärimmäisen tärkeä, ja haluamme auttaa asiakkaitamme vähentämään kaluston määrää, pidentämään kaluston elinkaaria ja sitten lopuksi kierrättämään laitteet. Olemme iloisia ja ylpeitä siitä, että Suomessa 98 % laitteiden materiaaleista pääsee taloudellisen elin-kaarensa päätteeksi kierrätyksen kautta uuteen elämään. 

– Kun lähestytään käyttöajan päättymistä, olemme asiakkaaseen yhteydessä ja kaluston kerääminen järjestetään. Nuronin osalta suurin muutos on sijaintitieto, joka helpottaa varmasti kaluston keräämistä, kun sen taloudellinen käyttöaika on lopussa.

70 uuden työkalun ja niiden tarvitsemien akkujen valmistaminen ja lanseeraus maailmanlaajuisesti vaatii paljon kriittisinäkin pidettyjä materiaaleja.

– Akkuja valmistetaan eri puolilla maailmaa, ja uuden työkaluvalikoiman myötä Hiltillä on varauduttu tarvittavien akkujen suureen määrään. Samoin akkujen valmistukseen tarvittavaa litiumia on varastossa lähivuosien tarpeeseen, Ewald A. Kaluscha kertoo.

Martin ja Eugen Hilti perustivat Hilti Maschinenbau OHG:n vuonna 1941 Liechtensteiniin. Nykyään konsernin kaikki osakkeet ovat Hilti Family Trustin omistuksessa. Konsernin liikevaihto on noin 6,25 miljardia euroa, ja sillä on noin 30 000 työntekijää.

Teksti ja kuvat: Jaana Ahti-Virtanen