Helsingin Telakkaranta uudistuu

Helsingin Telakkarannassa on käynnissä muutos, joka liittää alueen luontevasti osaksi kantakaupunkia. Tällä hetkellä Telakkarantaan rakennetaan toimitiloja Euroopan kemikaalivirastolle, uusia asuntoja sekä pysäköintihallia.

Kahden ensimmäisen asuntohankkeen myynti on käynnissä. Alueelle tulee kaiken kaikkiaan noin 200 asuntoa. ”Toteutamme erittäin korkeatasoisen, ainutlaatuisen asuinalueen Helsingin ytimeen. Osa asunnoista on kaksikerroksisia, ja osa on läpi talon ulottuvia huoneistoja, joissa on muun muassa lasitetut parvekkeet molemmilla puolilla asuntoa. Asuntopohjat ovat yksilöllisiä. Asunnoista aukeavat näkymät vanhoille nostureille ja telakalle tai sisäpihalle ja puistoon päin”, kertoo Skanska Kotien myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma.

Asuinrakennusten korkeudet vaihtelevat paljon: kerroksia tulee olemaan kolmesta kahteentoista. Ensimmäisten asuntokohteiden nimet ovat Helsingin Annex ja Court. Kahdeksankerroksinen Annex valmistuu arviolta kesällä 2021. Siinä on 29 asuntoa, joista yli puolet on tällä hetkellä myyty tai varattu. Seitsenkerroksinen Court valmistuu arviolta keväällä 2022, ja sen 49 asunnosta parikymmentä on myyty tai varattu.

Punatiiliset harjakattoiset rakennukset liittyvät luontevasti telakan vanhoihin rakennuksiin sekä Punavuoreen. Asuinrakennusten yhteyteen on suunniteltu myös liiketiloja, jotka soveltuvat esimerkiksi hyvinvointi-, kahvila- tai ravintolatoimintaan ja tarjoavat siten lähipalveluita alueen asukkaille.

Alueelle on rakenteilla myös Euroopan kemikaaliviraston ECHAn käyttöön tuleva toimistokokonaisuus sekä maanalainen kolmikerroksinen pysäköintihalli asukaspysäköintiä ja muuta pysäköintiä varten. Pysäköintihallin sisäänajo tulee Punavuorenkadulle.

Alueen liikenneyhteydetkin ovat uudistumassa. Esimerkiksi Telakkakatu kokee suuren muutoksen, kun raitiovaunulinja alkaa kulkea sen kautta. Telakkakadun poikkikadut Pursimiehenkatu, Merimiehenkatu ja Punavuorenkatu tulevat jatkumaan Telakkarannan rantapromenadille saakka.

Telakkakadun ratakuilu poistuu, ja liikennejärjestelyt uudistuvat kokonaan. Nyt Hietalahteen päättyvä raitiolinja 6 tulee jatkumaan Telakkakadun, Eiranrannan ja Laivakadun kautta Hernesaareen. Uuden raitiolinjan ensimmäinen vaihe valmistuu näillä näkymin kesällä 2021, jolloin liikennöinti uudella reitillä alkaa.

Helsingin Telakkarannan tarina alkoi vuonna 1865, jolloin alueelle perustettiin ensimmäinen telakka. Rantapromenadin valmistuttua entinen teollisuusalue avautuu uudella tavalla kaupunkilaisille.