Amos Rex on yksi 15:stä Finnish Architecture Biennial 2020:n kohteesta. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Helimäki Akustikot mukana 5:ssä Finnish Architecture Biennial 2020 -kohteessa

Amos Rex on yksi 15:stä Finnish Architecture Biennial 2020:n kohteesta. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Finnish Architecture Biennial on Arkkitehtuurimuseon, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n ja Alvar Aalto -säätiön kahden vuoden välein järjestämä suomalaisen arkkitehtuurin katsaus. Näyttely on avoinna Arkkitehtuurimuseossa 4.9.2020 – 28.2.2021.

Näyttelyn kohteista Helimäki Akustikkojen kädenjälki kuuluu Helsingin keskustakirjasto Oodissa, taidemuseo Amos Rexissä, Aalto-yliopiston uudisrakennukseksessa Espoossa, Tuupalan puukoulussa Kuhmossa sekä helsinkiläisessä Lapinmäen päiväkodissa.

– Kaikissa kohteissa korostuu arkkitehdin ja akustiikkasuunnittelijan yhteistyö. Onnistuessaan arkkitehdin ja akustikon osaamiset tukevat toisiaan, jolloin tilassa oleville ihmisille syntyy voimakas positiivinen tunnelma. Hyvään lopputulokseen päästään, kun akustikko ja arkkitehti ovat tehneet yhteistyötä hankkeissa niiden alusta alkaen, Helimäki Akustikkojen suunnittelupäällikkö Matias Remes sanoo.

Remes on vastannut muun muassa taidemuseo Amos Rexin akustiikkasuunnittelusta sekä peruskorjatussa Lasipalatsi-rakennuksessa että maanalaisessa näyttelytilassa.

– Kun näyttelyvieras laskeutuu alas näyttelytilaan, äänimaisema muuttuu hyvin rauhalliseksi. Akustiikka on sellainen, ettei näyttelyvieras sitä edes huomaa. Toteutimme tämän ainutlaatuisilla katossa olevilla aaltoilevilla alumiinipaneeleilla, joiden takana on talotekniikka, vaimennusmateriaali ja betonikatto. Seinille ei voinut akustiikkamateriaalia asentaa, koska eri näyttelyissä käytetään seinäpintoja eri tavalla.

Lasipalatsin maanpäällisessä korjaushankkeessa haasteena oli se, etteivät muutokset saa näkyä suojellussa rakennuksessa. Akustiikan hallinnalle vaativia kohteita olivat muun muassa kiiltävät maalipinnat, kattojen ornamentointi ja kivilattiat. Perusparannukseen kuului myös elokuvateatteri Bio Rexin saliakustiikan parantaminen, jossa hyödynnettiin 3D-tietokonemallinnusta.