amanda_vappuna
Amanda saa pesun ja lakkinsa vielä tänä vappuna, mutta heti vapun jälkeen alue rajataan työmaaksi. Mahdolliset arkeologiset löydöt maarakennuksen aikana voivat hidastaa korjaushankkeen valmistumista.

Havis Amanda lähtee konservoitavaksi vapun jälkeen

Helsingin Kauppatorilla oleva 115-vuotias pronssinen veistos siirretään vapun jälkeen konservoitavaksi osana suihkulähdekokonaisuuden ja sen
ympäristön peruskorjausta. Korjaus voi venyä vapun 2024 yli.

amanda_vapppuna_2022
Amanda saa pesun ja lakkinsa vielä tänä vappuna, mutta heti vapun jälkeen alue rajataan työmaaksi. Mahdolliset arkeologiset löydöt maarakennuksen aikana voivat hidastaa korjaushankkeen valmistumista.

Naisfiguuri ja suihkulähteen reunalla olevat merileijonat irrotetaan ja siirretään konservoitavaksi toukokuun alkupuolella vapun jälkeen. Vapun juhliminen ja patsaan lakitus sujuvat normaalisti tänä keväänä. Vapun 2024 tilanne on tällä hetkellä auki, sillä aukion korjaus voi kestää kesälle 2024.  Aikataulu tarkentuu syksyllä 2023.

Vuonna 1908 valmistunut suihkulähde pronssiveistoksineen on taitelija Ville Vallgrenin suunnittelema kokonaistaideteos, joka on taiteellisen arvonsa lisäksi kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti erityisen merkittävä.

Patsas on kokenut vuosien varrella kovia muun muassa erilaisten kansanjuhlien aikana, jolloin juhlijat ovat kiipeilleet pronssipatsaan päälle. Lisäksi suolainen ja tuulinen meri-ilmasto on kuluttanut veistoksen pintaa.

– Havis Amanda on ollut säännöllisesti pienempien ylläpitotoimenpiteiden kohteena, mutta tämä on ensimmäinen tilaisuus tehdä perusteellisia korjaus- ja konservointitoimenpiteitä. Korjaushankkeen aikana pyritään oikaisemaan veistoksen kallistumaa ja vahvistamaan naisfiguurin jalustan rakennetta, sanoo julkisen taiteen konservaattori Polina Semenova Helsingin taidemuseosta.

Pronssissa olevat halkeamat ja reiät korjataan ja patinoidaan. Lisäksi konservaattori tekee pronssiosille kokonaisvaltaisen pintakonservoinnin.

Peruskorjauksessa patsaan vesiallas ja perustukset kunnostetaan. Aukion pinnan painumat korjataan ja perinteinen kiveys palautetaan. Samalla kunnostetaan myös suihkulähteen tekniikka ja siihen liittyvät putkitukset. Kaivutyöt tehdään arkeologin valvonnassa mahdollisten muinaisjäännöslöytöjen vuoksi.

Aukiolle rakennetaan pysyvä nostopaikka lakituksissa ja teoksen huollossa käytettäville nostureille.

Havis Amanda kuuluu Helsingin kaupungin taidekokoelmaan, jota HAM Helsingin taidemuseo hallinnoi. Teoksen teknisestä ylläpidosta kuten
vesijärjestelmistä vastaa kaupunkiympäristön toimiala.