Hakaniemenrannan ideakilpailulla etsitään uusia avauksia Hakaniemenrannan ja Siltavuorenrannan suunnitteluun. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Lauri Rotko

Hakaniemenrannan ideakilpailun työt verkossa ja Laiturilla

Hakaniemenrannan ideakilpailulla etsitään uusia avauksia Hakaniemenrannan ja Siltavuorenrannan suunnitteluun. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Lauri Rotko

Kilpailutöihin voi tutustua lisäksi 12.–23. helmikuuta Info- ja näyttelytila Laiturilla osoitteessa Narinkka 2. Kilpailun satoa esitellään asukastilaisuudessa Laiturilla 13. helmikuuta kello 18–20.

Saaduista kommenteista kootaan yhteenveto kilpailun palkintolautakunnan käyttöön. Tuomaristo valitsee kilpailun voittajan kevään aikana.

Kilpailu keräsi paljon osallistujia: kilpailuehdotuksia tuli yli kuusikymmentä. Kilpailijoiden tehtävänä oli esittää, miten Hakaniemenrannan ympäristöön voitaisiin rakentaa lisää asumista ja palveluita ja luoda kaikille avointa ja houkuttelevaa rantaa.

Kilpailusta saatavia ehdotuksia uusista kortteleista sekä rannoista, puistoista ja kaduista hyödynnetään alueen asemakaavoituksessa ja toteutuksessa. Lähtökohtana kilpailulle on ollut vuosi sitten hyväksytty Hakaniemenrannan asemakaavaluonnos, jossa on alustavasti määritelty muun muassa sijainnit viidelle uudelle korttelille.

Kilpailun järjestää Helsingin kaupunki yhteistyössä Suomen Maisema-arkkitehtiliitto Markin ja Suomen Arkkitehtiliitto Safan kanssa.

Hakaniemeen luvassa isoja uudistuksia

Hakaniemenrantaan on luonnosteltu merkittävästi uutta rakentamista – pisimmällä ovat suunnitelmat uudesta hotellista, joka tulisi osittain täyttömaalle Metallitalon läheisyyteen. Elinkaarensa päähän tullut Hakaniemensilta uusitaan, ja 2020-luvulla valmistuva uusi pikaraitiotieyhteys Kruunuvuorenrantaan kulkee alueen kautta. Hakaniemeen on suunniteltu myös Pisararadan maanalainen lähijuna-asema.

– Hakaniemenrannan ympäristöön on nyt suunnitteilla suurempia muutoksia kuin kertaakaan Merihaan rakentamisen jälkeen, arkkitehti Perttu Pulkka sanoo.

Hakaniemen alueen suunnittelua voi seurata tilaamalla uutiskirjeen osoitteesta www.hel.fi/kaupunkiymparisto/uutiskirjeet