Kuvituskuva Hailuodon sillasta.
Hailuotoon valmistuu kiinteä yhteys.

Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt ovat käynnistyneet

Hailuodon kiinteä yhteys -allianssihankkeen toteutusvaiheen sopimus on allekirjoitettu. Yhteyden rakentaminen käynnistyi toukokuussa. Hankkeen arvo on noin 105,4 miljoonaa euroa.

Uusi, lauttayhteyden korvaava tie mantereelta Hailuotoon parantaa sekä henkilö- että tavaraliikenteen yhteyksiä. Yhteys sujuvoittaa arkea, kun kulku saarella on avoinna ympäri vuorokauden. Kun projekti on valmis, Hailuotoon pääsee kahdeksassa minuutissa.

Rakennettavan yhteyden pituus on noin 8,4 kilometriä, joka sisältää 6,9 kilometrin mittaisen maapengertien ja Huikun sekä Riutun sillat. Huikun silta on valmistuessaan 767 metriä, Riutun silta puolestaan 747 metriä. Pengertiehen käytetään yhteensä yli 2 miljoonaa tonnia kivilouhetta ja -mursketta, terästä noin 8 miljoonaa kiloa ja betonia yhteensä 20 000 m3.

Hanke toteutetaan allianssimallilla. Kumppanuuteen perustuvassa allianssissa hankkeen eri osapuolet muodostavat yhteisen projektiorganisaation. Hailuodon kiinteä yhteys -allianssiin kuuluvat Väylävirasto, GRK Suomi Oy rakentajana sekä AFRY Finland Oy ja A-Insinöörit Suunnittelu Oy suunnittelijoina.

Hankkeen vesilupa sai lainvoiman tammikuussa 2024. Yhteyden mantereen puoleisessa päässä Riutunkarissa aloitettiin jo huhtikuussa valmistelevia töitä ja tehtiin liikennejärjestelyjä.

”Kiinteän yhteyden rakennustyöt alkoivat toukokuussa yhteyden molemmissa päissä penkereiden rakentamisella. Riutun sillan rakentamistyöt käynnistyvät kesällä, kun työpenger on edennyt kohti ulappaa. Huikun sillan työsillan rakentaminen alkoi työlautalta käsin jäiden lähdettyä ja työnaikaisen sataman valmistuttua,” allianssin projektipäällikkö Timo Takala GRK Suomi Oy:stä kertoo.

Yhteyden rakentaminen vie kokonaisuudessaan noin kaksi ja puoli vuotta. Tavoitteena on, että Hailuodon kiinteä yhteys on käytössä loppuvuodesta 2026.

Hankkeen aikana toteutetaan tarkkaa ympäristöseurantaa, jossa seurataan mm. vedenlaatua, mahdollista samentumaa, pohjaelämiä, kalataloutta, linnustoa ja eroosiota. Seuranta on aloitettu jo ennen rakentamisen aloitusta ja se jatkuu vuoteen 2031 saakka.

Tämä on vain yksi esimerkki tuhansista rakennusprojekteista, joiden yksityiskohtaiset tiedot löytyvät RPT SMART -hanketietopalvelusta. Pyydä ilmainen esittely ja tutustu kaikkiin sinua kiinnostaviin projekteihin!