Finnish Design Shopin uusi logistiikkakeskus
Finnish Design Shopille on valmistunut uusi logistiikkakeskus ja pääkonttori Turkuun. Hankkeessa korostuivat kestävä kehitys, korkeatasoinen arkkitehtuuri ja laadukkaat ratkaisut joka tasolla.
Finnish Design Shop on suomalaista ja skandinaavista muotoilua myyvä verkkokauppa, joka on kasvanut voimakkaasti.
– Yrityksen liikevaihto on vuodesta 2004 lähtien noussut vuosittain reilut 40 prosenttia, ja sama suunta jatkuu. Uuden logistiikkakeskuksen ansiosta voimme varmistaa myös tulevaisuudessa tuotteiden nopean toimituksen, mitä asiakkaamme arvostavat. Uudet tilat ovat mahdollistaneet varastotason nostamisen, Finnish Design Shopin toimitusjohtaja Teemu Kiiski kertoo.
Logistiikkakeskus on räätälöity käyttäjän tarpeiden mukaiseksi. Rakennuksen kokonaisala on 12 156 neliömetriä. Rakennuksessa ovat varaston lisäksi toimistotilat, showroom ja ravintola. Logistiikkakeskus sijaitsee Turun kehätien ja Aviatien kulmauksessa sekä Pomponrahkan luonnonsuojelualueen vieressä.
– Sijainti lähellä luontoa on meille tärkeää, sillä suomalainen design on kautta aikain ammentanut metsästä sekä materiaalisesti että henkisesti, Teemu Kiiski toteaa.
Logistiikkakeskuksen rakennuttajana toimi NREP Logicenters, joka tuli hankkeeseen mukaan sen alkumetreillä. Kaupallinen johtaja Jarkko Äikää toteaa, että logistiikkakeskuksen sijainti lähellä lentokenttää ja isojen liikenneväylien varrella on mitä parhain.
– Kaupunkiseuduilta on yleensä haasteellista löytää logistiikkakeskuksen käyttöön sopivia riittävän isoja tontteja, mutta onnistuimme tällaisen hankkimaan. Noin kolmen hehtaarin alue ympäristöineen sopii hyvin Finnish Design Shopin kokonaisuuteen.
Logistiikkakeskuksen suunnittelu ja toteutus etenivät nopeasti. Finnish Design Shopin ja NREP Logicentersin solmittua sopimuksen tilojen rakentamisesta huhtikuussa 2020 alkoi suunnitteluvaihe. Rakennuslupa hankkeelle saatiin syyskuussa 2020 ja rakennustyöt käynnistyivät marraskuussa 2020. Logistiikkakeskuksen käyttöönotto oli elokuun lopussa 2021.
Kestävä kehitys vahvasti mukana
Finnish Design Shopin Teemu Kiiski sanoo kestävän kehityksen olevan tärkeimpiä arvoja yrityksen toiminnassa.
– Myymme designia, joka kestää vuosikymmeniä. Pyrimme siihen, että myös kaikki muu täyttää tämän kriteerin.
– Kestävää kehitystä korostaen rakennuksen arkkitehtuuri on korkeatasoista sekä julkisivussa että sisätiloissa. Tumma rakennus on selkeälinjainen ja funktionalistinen. Se sopeutuu hyvin ympäristöönsä ja uppoaa hienosti metsämaisemaan, hän kertoo.
NREP Logicentersin Jarkko Äikää toteaa, että kestävä kehitys oli hyvin voimakkaasti mukana kaikissa valinnoissa. Esimerkiksi kaikki rakennusmateriaalit ovat läpikäyneet tarkan seulan.
– Logistiikkakeskusten valtavirrasta poiketen kohteessa ei käytetty pelti-villa-pelti-elementtejä, vaan rakennuksen julkisivu on tummaa betonia.
Tontilla ollutta puustoa säilytettiin mahdollisimman paljon ja pihalle jätettiin luonnon mukaisia alueita. Henkilöliikenne ja rekkaliikenne on eriytetty, ja näiden välissä on metsikkö.
Modernissa logistiikkakeskuksessa on panostettu energiatehokkuuteen. Uusiutuvaa energiaa tuottaa 560 aurinkopaneelia ja 24 maalämpökaivoa.
– Tavoitteena on Breeam-ympäristösertifikaatin Excellent-taso, joka on toiseksi korkein. Se on myönnetty tähän mennessä vain muutamalle logistiikkakeskukselle Suomessa. Nyt näyttää vahvasti siltä, että tämä tullaan saavuttamaan, Äikää toteaa.
Rakentaminen osui hyvään aikaan
Kohteen KVR-urakoitsijana toimi YIT Suomi Oy. Työpäällikkö Toni Tahkoniemi kuvailee hanketta tiivistahtiseksi. Rakennustyöt tontilla alkoivat marraskuussa 2020. Kuten Turun seudulla on totuttu, vaati pohja paalutuksen teräs- ja betonipaaluin.
– Suunnitelmat olivat toteutusvaiheen käynnistyessä melko pitkällä ja niitä täydennettiin töiden edetessä. Onnistuimme saamaan hankkeeseen osaavat aliurakoitsijat, ja rakentaminen eteni kaiken kaikkiaan ripeästi.
– Toteutusvaihe osui siinä mielessä hyvään aikaan, että materiaaleja oli vielä tarjolla, eikä ollut samankaltaista pulaa tai viivettä toimituksissa kuten tällä hetkellä. Vastaavaa hanketta olisikin nyt mahdoton toteuttaa niin tiukalla aikataululla.
Finnish Design Shopin logistiikkakeskus poikkeaa Tahkoniemen mukaan tavanomaisesta varastohallista sekä julkisivultaan että sisätiloiltaan. Rakennuksessa on käytetty paljon suomalaista havupuuta, mikä oli käyttäjän tahto.
– Kun materiaalitilaukset tehtiin, oli puutavaraa vielä saatavilla. Tällä hetkellä tilanne on toinen ja kysynnän kasvu on nostanut hintoja.
Rakennustyömaan vahvuus oli keskimäärin 30–40 henkilöä ja parhaimmillaan noin 80 henkilöä.
Suunnittelussa kolmen kombo
Logistiikkakeskuksen pääsuunnittelusta vastasi logistiikkarakentamiseen erikoistunut Arkkitehtiruutu Oy. Rakennuksen julkisivut suunnitteli Avanto Arkkitehdit Oy, ja sisätilojen suunnittelijana toimi Studio Joanna Laajisto. Suunnittelua ohjasi korkealaatuinen, ympäristöön sopiva arkkitehtuuri ja kestävä kehitys, joka otettiin huomioon kaikissa valinnoissa.
Arkkitehtiruudun suunnittelutiimissä alusta lähtien mukana ollut ja pääsuunnittelijana hankkeen loppuvaiheessa toiminut arkkitehti Susanna Rantanen kertoo, että haasteina olivat tontin korkeuserot ja raskaan kaluston mahduttaminen tontille. Rakennus sijoitettiin tontin etelärajalle, jolloin saatiin mahdollisimman paljon tilaa rekkapihalle. Mukana suunnittelussa oli liikennesuunnittelija.
Rakennuksen korkeus ja pitkät jännevälit tekivät kohteesta rakenteellisesti vaativan. Varaston bruttoala on lähes 9000 neliömetriä, ja vapaata korkeutta on 11,7 metriä. Finnish Design Shop on investoinut nykyaikaiseen robottiautomatiikkaan, jonka ansiosta kuutiot saadaan hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti.
Varastotilojen mitoituksessa tärkeitä lähtökohtia olivat tehokkuus ja toimivuus sekä tilan riittävä korkeus hyllytyksille. Moduulimitoitus on suunniteltu siten, että hyllytys on mahdollista molempiin suuntiin. Tavaroiden lyhyet siirtomatkat ja mahdollisimman risteytymätön layout tehostavat varaston toimintaa. Lähellä suorakaidetta oleva rakennuksen muoto oli optimaalinen varaston suunnittelulle.
Toimisto- ja asiakastiloissa korostuu design. Kahden kerroksen korkuinen näyttävä showroom aukeaa lasijulkisivullaan ympäröivään maisemaan rakennuksen koilliskulmassa. Ensimmäisessä kerroksessa ovat myös muun muassa ravintola keittiöineen, kuvausstudio ja noutopiste. Toisessa kerroksessa sijaitsevat toimistotilat. Niiden vapaa korkeus aaltoilee 7,1–7,5 metrin välillä.
Toimistotilat jakaantuvat pohjoissivun ikkunanauhalla varustettuun korkeaan avotoimistoon, neuvottelutiloihin sekä pienempiin ryhmä- ja vetäytymistiloihin.
Toimistokerroksen pientilat ovat ympäröivää tilaa matalampia noppamaisia komponentteja. Yhdessä nopista sijaitsevat kerroksen wc-tilat. Pergolan kattamasta kahvila-lounge-kirjastosta sekä aulasta ja neuvottelutilasta pääsee metsikön kohdalla olevalle puuverhoilulle parvekkeelle. Toimiston käytävää rajaavat varastoon päin korkeat lasiseinät, joista voi seurata varaston toimintaa.
Rakennusrungon pilari-palkki-järjestelmä, kevytrakenteiset väliseinät sekä toimistojen nauhaikkunat mahdollistavat toimistotilojen muuntojoustavuuden. Tilojen sijoittelussa, rakenteissa ja talotekniikassa on varauduttu rakennuksen laajentamiseen länteen.
Rakennus liittyy maisemaan
Julkisivusuunnittelusta vastasivat Avanto Arkkitehtien Ville Hara ja Anu Puustinen. Heidän käsialaansa on muun muassa sauna- ja ravintolarakennus Löyly Helsingissä ja Pyhän Laurin kappeli Vantaalla. Näihin verrattuna Finnish Design Shopin logistiikkakeskushanke eteni Ville Haran mukaan vauhdilla.
– Aikataulu oli suorastaan käsittämätön: suunnittelun alkamisesta kohteen valmistumiseen meni puolitoista vuotta. Laadusta ei silti tingitty, vaikka tahti oli tiivis.
– Logistiikkakeskuksen luonnonläheinen paikka on hieno. Suuntaviivat julkisivun suunnittelulle antoivat viereinen luonnonsuojelualue ja lähellä sijaitseva siirtolohkare Pirunpesä.
– Betonijulkisivun abstrakti kuvio viittaa metsään ja puunrunkoihin. Alun perin oli ajatuksena valmistaa muottimatriisit itse, mutta se olisi ollut liian hidas ja työläs prosessi. Löysimme valmiin muotin, joka sopii kohteeseen hyvin. Käsin kosketeltavuutta ja lämpöä rakennukseen tuo puuverhous, jota on muun muassa sisäänkäyntialueella, Hara sanoo.
Korkeassa showroomissa on isot lasiseinät, joista talon elämä näkyy ulospäin.
– Lasijulkisivujen tuulijäykisteenä on liimapuu, jonka hiilijalanjälki on pienempi kuin yleisesti käytetyllä alumiinilla. Lisäksi puu antaa julkisivuun lämpöä ja muodostaa kontrastin betonijulkisivulle.
Avanto Arkkitehdit on suunnitellut myös muun muassa sisätilojen puiset pääportaat, jotka johtavat parvelle ja toimistotiloihin.
Sisätiloissa pelkistettyä ilmettä
Sisätila- ja sisustussuunnittelu on Studio Joanna Laajiston käsialaa. Hanke oli Joanna Laajiston mukaan kokonaisvaltainen ja mielenkiintoinen projekti.
– Suunnittelu lähti liikkeelle siitä, mikä määritellään laaduksi. Esimerkiksi kolme metriä korkeista sisäovista ja puulasiseinistä, wc-tilojen automaattisista seinähanoista sekä kaikkien tilojen akustisista ratkaisuista pystyttiin pitämään kiinni kautta koko projektin. Kohteessa on käyttötarkoitukseensa sopivia, laadukkaita ratkaisuja.
Studio Joanna Laajisto on suunnitellut tiloihin myös erikoiskalusteita, kuten neuvottelutilojen ja ravintolan pöydät ja penkit.
– Suunnittelussa on menty raaka-aine edellä. Kalusteet on valmistettu puusepän verstaassa käsityönä. Rohkeaa, rehellistä ja yksinkertaista, Laajisto kuvailee.
Sisätilojen ilme on pelkistetty. Pinnoilla sekä kiintokalusteissa on paljon vaaleita sävyjä. Muuten neutraaleihin tiloihin on tuotu kirkkautta ja leikkisyyttä irtokalusteiden väreillä.
Breeam-ympäristöluokituksen Excellent-taso toi haastetta esimerkiksi valaistuksen suunnitteluun. Etenkin korkeiden tilojen ratkaisut vaativat pohdintaa.
Finnish Design Shopin toimitusjohtaja Teemu Kiiski oli tiiviisti mukana hankkeen joka vaiheessa. Hän jakaa kiitosta mukana olleille suunnittelijoille ja toteuttajille.
– Kokonaisuus on hyvä ja toivotunlainen, joten voimme olla todella tyytyväisiä. Aikataulu piti, ja rakennuksen käyttöönotto oli päivää aikaisemmin kuin oli alun perin suunniteltu. Varasto aloitti uusissa tiloissa elo-syyskuun vaihteessa, ja showroom avautui marraskuun toisella viikolle.
Teksti: Irene Murtomäki | Kuvat: Aki Aro