FCG:ltä konsulttiapua Kiribatin vesiongelmaan
– Suunnitelmissa on käynnistää tänä vuonna noin sata hanketta yli 30 maassa. Jo yli puolessa näistä kehityshankkeista ilmastonmuutoksella on merkittävä rooli, joka on aina otettava huomioon, FCG:n kehityskonsultoinnin liiketoimintajohtaja Sami Kangasharju kertoo. Kehityskonsultoinnista tulee noin 40 % FCG:n liikevaihdosta.
Kangasharjun mukaan pandemia on hidastanut hankkeiden normaalia käynnistymistä ja tehnyt päätöksentekoprosesseista pidempiä, mutta hankkeet eivät ole koronaan pysähtyneet.
– Kehityskonsultoinnin hankkeita on parhaillaan käynnissä kohteissa, jotka ovat totaalisessa sulkutilassa koronan vuoksi. Esimerkiksi Tyynenmeren saarivaltio Kiribati on paikka, johon asiantuntijamme eivät pääse, mutta he konsultoivat paikallisia asiantuntijoita etäyhteyden avulla. Tämä on kaikille täysin uusi tapa edistää hankkeita, mutta se on tässä poikkeustilanteessa mahdollistanut sen, että työt jatkuvat, Kangasharju sanoo.
Kiribati koostuu sadoista matalista saarista ja atolleista. Ne ovat yksi suurimmista ilmastonmuutoksen uhreista, sillä niiden uskotaan jäävän kohoavan meriveden alle ensimmäisenä maailmassa. Jo nyt saarten yli vellovat nousuvedet ovat pilanneet asukkaiden puhtaan juomaveden lähteet.
– Tällä hetkellä luotamme sadeveteen puhtaan juomaveden lähteenä, mutta sadevettä keräävät säiliöt eivät pysty ratkaisemaan ongelmaa. Tarvitsemme kestävämpiä ratkaisuja. Niiden tunnistamisessa, rakentamisessa ja käyttöönotossa ulkopuoliset tahot, kuten FCG, voivat meitä auttaa, kehityshankkeen kiribatilainen asiantuntija Claire Anterea sanoo.