Kuva: Ferdinand Herndler, Pixabay

Danske Bank: 27 % suomalaisista ilman taloudellista puskuria

Noin joka neljäs suomalainen ei pystyisi elämään kuukauttakaan pelkillä säästöillä, selvisi Danske Bankin tekemästä Lasikatto lompakossa -kyselytutkimuksesta. Pienituloisista 40 % elää ilman mitään taloudellista puskuria. 

Kuva: Ferdinand Herndler, Pixabay

Kyselytutkimuksen mukaan 27 % suomalaisista elää ilman mitään taloudellista puskuria, eli he eivät voi elää kuukauttakaan pelkillä säästöillä. 12 % arvioi voivansa elää säästöillään noin kuukauden. Alle 40 000 euroa vuodessa tienaavista 40 % elää ilman mitään taloudellista puskuria.   

 Moni kotitalous on nyt poikkeuksellisessa tilanteessa, kun esimerkiksi sähkölasku ja asuntolainan korot vievät aiempaa isomman siivun käytettävissä olevista kuukausituloista. Monen taloudellinen mielenrauha on koetuksella, jos puskureita ei ole, sanoo Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen.  

Jos selviää hyvin lainanhoitokuluista, kannattaa Laine-Tolosen mukaan pohtia laina-ajan pidennystä, jotta puskureiden säästämiselle jää enemmän tilaa. Hyvä lähtökohta taloudelliselle puskurille on, että omalla tilillä on neljän kuukauden menoja vastaava summa. Kyselytutkimuksen mukaan tällainen puskuri on 11 % suomalaisista.        

Vaikka lyhennysvapaiden kysyntä ei vielä ole Laine-Tolosen mukaan kasvanut, korkosuojan ottaminen on kiinnostanut asiakkaita. 

– Jos korkojen nousu huolettaa, voi lainaan hakea esimerkiksi kiinteää korkoa, joka ei muutu sovitun ajanjakson aikana. Näin pystyy suunnittelemaan talouttaan paremmin, kun ei tarvitse huolehtia muuttuvista korkokuluista, Laine-Tolonen sanoo.

Danske Bankin Lasikatto lompakossa -kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1518 yli 18-vuotiasta suomalaista. Tiedot kerättiin sähköpostikyselynä 13.4.-18.4.2022 välisenä aikana.