Amos Rex. Kuva: JKMM Arkkitehdit / Mika Huisman

Bruce Oreck valitsi RIL-palkinnon saajaksi AMOS REXin

Amos Rex. Kuva: JKMM Arkkitehdit / Mika Huisman

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin tunnustuspalkinto – RIL-Palkinto 2018 – on myönnetty Amos Rexille. Toiselle sijalle ylsivät Helsingin keskustakirjasto Oodi ja Uusi lastensairaala. Kilpailun päätuomari, entinen Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs, Bruce Oreck, painotti valinnassaan erityisesti Amos Rexin merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle ja sen pientä ekologista jalanjälkeä.

Bruce Oreckin mukaan jokainen finalistikohde täytti RIL-Palkinto-kriteerit insinööriosaamisen osalta. Kaikissa kohteissa rakenteelliset ratkaisut olivat erittäin vaativat. Kärkikolmikko hyödynsi myös erinomaisesti ja monipuolisesti digitaalisia ratkaisuita.

”Amos Rex on finalisteista ehdottomasti ympäristöystävällisin hanke, koska siinä on muun muassa hyödynnetty osittain jo olemassa olevia rakenteita. Peruskorjaamalla museo lähes 70 vuotta vanhaan rakennukseen ja rakentamalla uudet tilat sen alle, on vanhalle kiinteistölle luotu täysin uusi käyttötarkoitus.”

Oreckin mukaan Amos Rex toimii vuosi toisensa jälkeen elinkelpoisena ja -voimaisena osana kaupunkimaisemaa ja sen käytönaikaiset ympäristövaikutukset ovat minimaaliset. Lisäksi sekä rakennuksen sisätila että ulkoiset Lasipalatsin aukiolle kurottavat kupolit ovat hänestä loistava yhdistelmä leikkisiä, vuorovaikutteisia ja käytännöllisiä tiloja.

”Museo on myös saavuttanut jo tässä vaiheessa, muutama kuukausi avajaisten jälkeen, kiitoksensa kansalaisilta. Tämä toimii testamenttina hankkeen onnistumiselle – sekä kulttuurillisesti että taloudellisesti.”

RIL-Palkinnon voittaja julkistettiin 27.11.2018 Säätytalolla. Bruce Oreck teki valintansa rakennusalan asiantuntijoista koostuva esiraadin arvioiden pohjalta. Kaikkiaan RIL-Palkinto-kilpailuun osallistui 13 kovatasoista ehdotusta.